En hedersnatt for filmens verden

En hedersnatt for filmens verden

Nye Oscar-statuetter ble delt ut i natt. Nye folk fikk anerkjennelse for sitt arbeid. Underholdningsbransjen hedret seg selv.

Leder

Ukens leder er skrevet av John Olav Selstø

Natt til i dag var en hedersnatt for filmenverdenens nye stjerner. De beste filmene gjennom det siste året ble hedret i et stjernespekket show, og de som virkelig skilte seg ut fikk gå hjem med en gullbelagt figur under armen. Siden oppstarten i 1929, har ca 3000 Oscar-statuetter blitt delt ut.

Birdman og The Grand Budapest Hotel

I år var det filmene “Birdman” (med 4 statuetter) og “The Grand Budapest Hotel” (4 statuetter) som var de store vinnerne. Jeg har ikke sett den førstnevnte, men den siste var en god film. Morsom, kreativ, orginal, men samtidig litt spesiell – og det er kanskje det siste som gjør at man vinner en Oscar også. Man må skille seg litt ut, man må våge å være litt annerledes – stikke seg ut i mengden av de tusenvis av filmene som produseres hvert år.

«film er blitt en forbruksvare»

Det er kanskje dette som er bemerkelsesverdig med hvilken retning filmbransjen tar. Enten det er Hollywood eller Bollywood – film er blitt en forbruksvare. Det er ikke lengre en luksus å ta en tur på kino, selv om det fortsatt er kjekt å gå på kino med venner (noe jeg selv gjorde senest i går) så er det ikke nødvendigvis ukens store happening. Det er ikke det man snakker om de neste ukene. Det er ikke noe å skrive hjem om.

Behovet for underholdning

Vi har et enormt behov for å bli underholdt. Det merker jeg selv, og jeg vil helst ikke tenke på hvor mange timer jeg har brukt på å se TV-serier, men jeg har hatt en app for å ha kontroll over hvor langt jeg har kommet i de ulike seriene – og det sier vel litt.

Jeg har de siste årene blitt mer bevisst over dette for min egen del. Bevisst over hvor mye tid som gikk med til å se serier og filmer. Bevisst over at, selv om det er en god avkobling innimellom, så er det ikke sunt å se altfor mye. Jeg har fått et mer avslappet forhold til det, det er så mye mer som er verdt å bruke tiden på. Det er ikke vits å få seg en dårlig døgnrytme bare fordi den ene episoden slutter så spennende at du “bare må se én til”. Og en til. Og en til…

«ikke alltid de som har slitt mest som får den gjeveste prisen»

Men film er gøy, og TV-serier er gøy. Og Oscar er…nja, kanskje ikke gøy, men det er noe fint med det også. Det er en fin ting å belønne de som har slitt seg gjennom en årelang produksjon med en ‘liten’ oppmerksomhet. Men så er det ikke alltid de som har slitt mest som får den gjeveste prisen likevel.

“Boyhood”, som var nominert til seks Oscar, stakk kun avgårde med en av prisene i går. Prisen for beste kvinnelige birolle. En film som ble filmet på 45 dager mellom mai 2002 og august 2013. Spilt inn over 11 år, altså! Med de samme skuespillerne. Hovedrolleinnehaveren var 7 år da de startet filmingen og 18 år da de var ferdige. Boyhood ble ikke den store vinneren (noe jeg forstår – ikke verdens beste film etter min mening), men den ble hedret likevel.

Handler om anerkjennelse

Oscar-utdelingen handler om anerkjennelse, det handler om å få ros for det man har prestert i filmens verden. Årets Oscar-statuetter er delt ut. Showet er over. Om et år braker det 88. Oscar-showet løs. 50 nye statuetter produseres – nye filmer når kinolerretet – nye folk skal ha anerkjennelse. Underholdningsbransjen forsvinner aldri, fordi jeg – forbrukeren – vil alltid være der.

Leder

Ukens leder er skrevet av John Olav Selstø