Det snakker vi ikke om

Det snakker vi ikke om

Når det blir helt stille i rommet etter at du har sagt noe, kan det hende du har toucha borti et tabu. Som at en svenske slo oss på ski...

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre. Han er redaktør for iTro.no. Dette er en introduksjon til månedens tema på iTro, som er "Tabuer".

Har du opplevd at det har blitt helt stille i rommet etter at du har tatt opp et tema? At noen ser nervøst ned i gulvet eller gjør desperate forsøk på å snakke om noe annet, mens andre leter etter nærmeste rømningsvei? I så fall er det mulig at du har toucha borti et tabu.

Som å nevne at en svenske slo oss på femmila i ski-VM i går

For tabuer er  ting vi ikke liker å snakke om. Ikke ting vi lar være å snakke om fordi de kjedelige, sånn som heklemønstre og andredivisjonshåndball, det blir noe litt annet. Tabuer er ting vi styrer unna fordi de er ubehagelige. Ting det er sosialt "ulovlig" å gjøre eller snakke om.

Som å nevne at en svenske slo oss på femmila i ski-VM i går… (Der! Jeg gjorde det! Og det gjør litt vondt bare å skrive det…)

Men tabuer handler ofte om ting som stikker litt dypere enn sport. Jenny har skrevet om nettmobbing i dag, noe hele 70 % av oss opplever, men som det kan oppleves vanskelig å si fra om og gjøre noe med.For det kan være tabu å ta opp temaer som det.

Tabuer som gjør at folk holdes nede skal vi reagere på

Det er heller  forventa at du aksepterer din plass i systemet, og så holder du kjeft. Selv om det er en tilstand du ikke liker. Du tilpasser deg, og finner deg i at "Det er bare slik det er!"

For slike ting skal vi tørre å ta opp. Noen tabuer er greie å ha, og kanskje til og med nødvendige, men tabuer som gjør at folk holdes nede skal vi reagere på, og vi må ta dem opp og utfordre dem for å kunne bryte dem den. For det gjorde Jesus også! Og tabuer kan faktisk endres eller fjernes.

"Tabuer" er tema på iTro fram mot påske. Vi vil ta opp noen tabuer som gjelder for hele samfunnet vårt, men også tabuer som kanskje er sterkere blant oss kristne. Vi skal tørre å snakke om dem, og vi skal være med å bryte noen av dem ned. Og jeg håper du vil være med på det! :)

Hilsen Nils Kåre

Foto: oskarlin/flickr.com