Ber du med vennene dine?

Ber du med vennene dine?

Da jeg begynte å be med venner, fikk vi dypere og mer ekte vennskap. Og det var så inderlig befriende.

Leder

Denne ukas leder er skrevet av iTro-journalist Kristin Lien. Den innleder månedens tema på iTro, som er «Bønn».

For noen år siden pleide jeg å forholde meg til bønn på denne måten: Jeg ba i fellesskap og stillhet i kirken, ba/sang høyt for maten, ba i bibelgrupper og ellers i ”kristne” sammenhenger. Vi ba høyt når familien var samlet. Også ba jeg stille for meg selv. Om jeg satt på bussen eller når jeg skulle sove om kvelden.

Det jeg ikke gjorde var å be med vennene mine. Sånn utenom når vi planla et ungdomsmøte eller var på leir.

Mer enn «O du som metter»

Så ble jeg kjent med litt nye folk. Og de hadde som vane å be sammen. Sånn to og to før maten, og de ba mer enn ”bare” for å velsigne maten.

De, og etter hvert vi, ba for maten, for praten. Takket for dagen, for familie, for frelsen. Ba for ting som var vanskelige i livet – men også ting som var fine. Vi ba også i større fellesskap, som på en spillkveld. Eller når ei venninne overnatta og vi hadde ledd og prata, og var klare for å sove.

En ny dimensjon

For min del, ble da grunnmuren for en helt ny type vennskap lagt. Når jeg ber, er jeg på mitt mest sårbare og nære Gud. Når jeg deler det med venner, skapes en annen tillit – og en ny dimensjon får rom i vennskapet.

Og det er så inderlig befriende.

Det er ikke alle hjertesukk eller bønner som er vanskelige å be, som jeg deler med vennene mine. Noen bønner er mellom meg og Gud, eller med en forbeder. Men mange bønner er fantastisk å dele med de som står meg nær. Og det er så inderlig befriende.

Ubundet

Bønn er en naturlig del av kristenlivet. Og burde det ikke også være en naturlig del av de relasjonene vi har? Kirkelivet og menigheten er ikke bundet av å være i spesielle rom eller settinger.

Bønn er heller ikke bundet av å måtte skje med visse ord eller innenfor visse vegger. Det er noe vi kan gjøre sammen, når vi vender oss mot Gud.

Bønn

Denne måneden har vi tema ”Bønn” her på iTro. De første kristne ba, Jesus ba og han lærte disiplene å be. Også vi får lov til å be til Gud. Nettopp et oss, et vi – sammen. Vi får lov til å vise Gud hvem vi er, hva vi trenger, det som stresser oss og det som gleder oss.  

Kanskje du og vennene dine kan endre litt på vanene når dere er sammen? Kanskje dere kan begynne å be sammen?

 

Leder

Denne ukas leder er skrevet av iTro-journalist Kristin Lien. Den innleder månedens tema på iTro, som er «Bønn».