STYRKEN I SÅRBARHET

STYRKEN I SÅRBARHET

Du er ikke en pysete mann selv om du viser sårbarhet.

Kommentar

Denne kommentaren er skrevet av Alexis Lundh som jobber som leder av Ungdom & Medier.

Å skyte storvilt, håndtere en motorsag, stampe sjø og få saltvann i trynet eller slite seg opp et fjell på ski for så å fosse ned igjen – alt dette er fantastisk. Jeg elsker disse følelsene av styrke, men på tross av dette er det min sårbarhet som gir livet mitt retning.

Produsenter strekker strikken til det ytterste for å selge. De skal selge nylakkerte mennesker som det er vanskelig å forestille seg at kan ha de samme behovene som meg. De selger mye mer enn bare et produkt. Holdninger og verdier blir overført i bøtter og spann, mens det som definerer begrepene «kvinne og mann» blir ufullstendig og forvridd.

Medier appellerer ofte til det frie, det utemmede, å legge ned et bytte, i bratte utforkjøringer eller det å være «Alfahannen». Men vi menn er mer enn dette.

Som en løve

Å tro at mannen ikke har disse sidene, blir som å sette en løve i et bur, studere den og innbille seg at en kan lære noe om den frie løvens natur. Parallellen til en løver fungerer godt ­- om det er Simba i Disneys «Løvenes Konge» eller Aslan i C.S. Lewis sin mesterlige historie om Narnia.

I en samtale mellom Lucy og Herr Bever i Narnia spør Lucy om Aslans karakter:

Er han trygg, spør hun.

Svaret hun får er grensesprengende:

– Han er Kongen av skogen og sønnen av den store Keiseren, bortenfor havet … Aslan er ikke trygg, men han er god, svarer Herr Bever.

Sårbarhetens frukt er kjærlighet

Og vi er sårbare.

Livet kan noen ganger være som en ørkenvandring – og vi takler tørke ulikt. Sårbarhet kan være en frukt, og bitterhet kan være en annen. Bitterhet gir en kvalmende stank som kjennes på lang avstand og kan forsure hele menneske.

Du skjønner, jeg søker sårbarhet, og ifølge kona mi, rører jeg ved de innerste strengene i henne når jeg velger sårbarhet. Når mine ønsker, mine behov og min vilje velger henne fremfor alt annet og frukten heter kjærlighet.

Sårbarhet er for mange et tegn på svakhet – en løgn som samfunnet og mediebildet bekrefter.

Styrke i sårbarhet

Så hvordan formidle styrke i sårbarhet? Gud selv valgte det sårbare for å vise og demonstrere sin kjærlighet – sin styrke – til oss.

Kraften i ordene som Jesus, med tornekrone og flenger i huden, uttalte i Johannes` evangelium kapittel 19 til Pilatus …

«Du hadde ingen makt over meg om det ikke var gitt deg ovenfra»

det er Løven av Juda – som demonstrerer styrken i sårbarhet.

Verden er nådeløs og sårbarhet er ikke noe vi trakter etter. Men vi er født sårbare og dør sårbare. Sårbarhet kommer innenfra og søker noe som den gode far – med åpne armer som løper meg i møte – tilbyr. Det som bare Skaperen av universet kan gi, uten betingelser og ufortjent:

Nåde.

Kommentar

Denne kommentaren er skrevet av Alexis Lundh som jobber som leder av Ungdom & Medier.