Et liv – uendelig verdi

Et liv – uendelig verdi

Denne høsten var det 15 000 barn som ikke fikk begynne på skolen. Og Ronaldo skulle egentlig aborteres bort. Dette engasjerer Helene i Menneskeverd.

Kommentar

Helene Pederstad Øien jobber i livsversorganisasjonen Menneskeverd.

Hun kommer til å skrive fast for iTro fremover.

En tidlig februardag i 1985 fødes en guttebaby inn i en fattig familie på den portugisiske øyen Madeira. I et lite skur med blikktak vokser han opp sammen med sin mor, sin alkoholiserte far og tre eldre søsken. Gjennom farens jobb blir gutten etterhvert introdusert for fotball, og allerede som 10-åring er han kjent som ”et fenomen” på banen. Bare 18 år gammel signerer han for første gang med Manchester United, og i dag er han en av verdens beste fotballspillere. Men hadde moren hans latt omstendighetene bestemme avgjørelsene hennes, hadde verden aldri fått se Ronaldo.

–  Ronaldo var et uønsket barn

I en ny dokumentarfilm om stjernespiller Cristiano Ronaldos liv forteller hans mor, Maria Dolores, at hun egentlig ville abortere bort sønnen sin. Jeg ville ta abort, men Gud ville ikke at det skulle skje, sier hun i dokumentaren ”Ronaldo”. De hadde dårlig råd da moren oppdaget at hun var gravid med sitt fjerde barn, og hun så at det kom til å bli trangt. Nå angrer hun ikke på at hun valgte å beholde han.

Cristiano var et uønsket barn, men han har gitt meg så mye glede, forteller Maria i dokumentaren.

Det har fått meg til å innse at bare fordi noe er uønsket eller uplanlagt, betyr ikke det at det ikke kan bli til noe svært ønsket og elsket. Dessverre velger mange bort muligheten til å oppleve hvor verdifullt et liv kan være.

– Jeg fikk livet i gave

Under et arrangement i Oslo i fjor hørte jeg TV-pastor Egil Svartdahl snakke om sosial urettferdighet. – Denne høsten var det 15 000 barn som ikke fikk begynne på skolen, fordi moren deres valgte dem bort før de ble født, sa han i sin appell. Svartdahl snakket her om de tusenvis av barna som blir abortert hvert eneste år i Norge. Ikke visste jeg da at det han kunne ha vært en av dem.

TV-pastor Egil Svartdahl er blitt ambassadør for Menneskeverd.
TV-pastor Egil Svartdahl er blitt ambassadør for Menneskeverd.

Det var først seinere at jeg hørte den dramatiske starten på livet hans: – Jeg ble godt voksen før mor fortalte meg at legen hadde anbefalt henne å ta abort. Selv om det ikke var uten risiko, valgte hun å beholde meg. Jeg fikk livet i gave. Det kan jeg aldri få takket henne nok for, forteller Svartdahl til Menneskeverd da han takket ja til å være vår ambassadør.

Menneskeverd arbeider for å synliggjøre at ethvert liv har en uendelig verdi, helt uavhengig av hvilke omstendigheter det blir unnfanget under. Gjør som Egil Svartdahl og stå opp for livet. Gå inn på nettsidene til Menneskeverd og les mer om hvordan du kan støtte vårt arbeid. Hvis vi ikke kjemper for menneskelivet, hva er verdt å kjempe for da?

Kommentar

Helene Pederstad Øien jobber i livsversorganisasjonen Menneskeverd.

Hun kommer til å skrive fast for iTro fremover.