Å være en bevisst tv-seer

Å være en bevisst tv-seer

Hvordan kan vi ligne mer på Jesus når vi ser tv?

Kommentar

I kommentarspalten gir forskjellige iTro-skribenter deg sine tanker om opplevelser, nyheter, ting de tenker på, eller aktuelle ting som skjer rundt oss.Denne gangen handler det om tv.

Nick Pollard hadde seminar på UL2013. Han har skrevet flere bøker, blant annet «Get more like Jesus while watching tv». Han var med å grunnlegge Damaris.

Det er naivt  å tro at de som lager tv kun har tenkt på overflaten. På det vi får med oss av å se på tv uten å tenke. De som lager tv vil at det de lager skal slå an. Og det som får oss til å like en film eller en serie, det som får oss til å ville vite hvordan det ender, det som får oss til å «heie» på noen, kan ligge under overflaten.

Nick Pollard jobber med dette. Han mener vi må spørre oss hva det er filmene og seriene kummuniserer gjemt under det overfladiske. Han viser for eksempel at reklamene kan spille på vår usikkerhet, og gi oss en altfor enkel løsning på problemet. En løsning som vi kan finne på å tenke at er en smart løsning hvis vi ikke er bevisste på det vi ser på.

Av og til kan det være fristende å skru av all hjernevirksomhet

Poenget til Pollard  er ikke at vi skal se mer på tv, men han ønsker at vi skal være bevisste når vi ser tv. Og i tillegg at vi kan bruke tv til å snakke med folk om de store spørsmålene. Kanskje og ofte sier ikke filmene akkurat det vi eller Bibelen mener, men det kan likevel være en bra måte å få i gang samtaler om Gud på.

«Hvordan kan vi ligne mer på Jesus etter å ha sett på tv?» spør Pollard.

Et interessant spørsmål å stille. Av og til kan det være fristende å skru av all hjernevirksomhet når vi setter oss ned for å se tv. Det er iallfall det vi tror vi gjør. Men særlig da vil det vi ser påvirke oss.

Pollard har skrevet en bok som heter «Get more like Jesus while watching tv» («Disippel foran tv»). I forordet til boka beskriver han fire forskjellige måter kristne ser tv på. To av de kommer nærmer Jesus, to av de sklir lengre bort.

Det fører til at han lar seg forme av tv

Den første setter  pris på det kreative, og synes det er flott at mennesker bruker egenskapene sine til å skape tv. Hun ser Gud i kunsten. Samtidig som vet hun at det finnes ondt i verden. Så når hun ser tv prøver hun å skille godt fra ondt. Den andre ser tv fordi han vil nå vennene sine med evangeliet. Han merker at de blir påvirket av tv, så da prøver han å finne ut hva som ligger under overflaten i seriene de følger med på.

Den tredje vil helst ikke tenke i det hele tatt, han vil bare bli underholdt. Samtidig som han tenker at han har skrudd av hjernen sin, åpner han opp for å ta imot det manusforfatterne, produsentene og regisørene formidler av verdier og ideer. Det fører til at han lar seg forme av tv. Den fjerde drømmer seg bort. Hun ser tv fordi hun vil fantasere, hun vil forestille seg at det er hun som lever det livet hun ser på skjermen. Hun vet at det ikke er virkelig, hun vet at det ikke drar henne nærmere Gud.

Hvor passer vi inn? Pollard sier at de fleste av oss er litt som alle fire. Målet blir at vi skal bli mer som de to første og mindre som de to siste. Og da blir det en god start å tenke over hva vi ser på. Hva er det som formidles under overflaten?

 

Ill.foto:  © Tim – Fotolia.com