Da Thor skulle ta opp lån i banken fikk han et spesielt kontrollspørsmål for å bekrefte hvem han var. Kontrollspørsmålet var: «Hvem er Jesus?»

Da Thor skulle ta opp lån i banken fikk han et spesielt kontrollspørsmål for å bekrefte hvem han var. Kontrollspørsmålet var: «Hvem er Jesus?»

Thor Haavik løftet fram stjernen og kjernen i den kristne tro i sin tale på UL.

UL

Fra onsdag 28. til lørdag 31. juli ble UL Online arrangert, med morgenmøter, kveldsmøter, basar og UL-studio. Arrangementet ble sendt live fra Kongeparken Amfi.

Torsdag kveld på UL talte Thor Haavik for oss om temaet «Stjernen og kjernen i den kristne tro». Selv om talen var forhåndsinnspilt hjemme i kirken, var Thor tydelig på at han gjerne skulle vært sammen med deltakerne. Vi får håpe han blir invitert tilbake neste år.

Thor ønsket med talen å fylle deg som kristen med håp, glede og takknemlighet. I tillegg ønsket han å skape undring og beundring for den søkende.

Interessert i Jesus

Talen startet med Nikodemus, fariseeren som var nysgjerrig på Jesus. Han lurte på hvem Jesus var, og hvorfor han var kommet.

– At han var nysgjerrig på Jesus er ikke rart. Selv i dag 2 000 år etter, blir jeg overrasket når folk sier de ikke er nysgjerrig på Jesus. Han er jo tidenes mest innflytelsesrike person, så enhver som er interessert i mennesket burde være fascinert og nysgjerrig på hvem den største menneskepregeren var/er, sier Thor.

Kontrollspørsmålet i banken

Da Thor tidligere i år skulle kjøpe leilighet, trengte han å ta opp et lån i banken. For å bekrefte sin identitet fikk han et kontrollspørsmål han hadde lagt inn for mange år siden. Og spørsmålet var: «Hvem er Jesus?»

– Jeg begynner å le: «Oi, det var et stort spørsmål.», han også ler og det er tydelig at han har skjønt at her er det presten fra Farmen. Klarer han dette?

– «Hmm, her er det mye som kan sies, men jeg prøver meg på: Han er Guds Sønn!»

«Nei, det stemmer kanskje det, men det er ikke det som er satt opp som svar her.»

– Hmm, jeg tenker videre. «Dette er flaut om jeg ikke klarer. Okei: Jesus er verdens frelser.»

«Dessverre, ikke det jeg er ute etter her.»

– Jeg fortsetter å tenke, hva i alle dager har jeg satt opp som svar på dette?

– Han aner min hjelpeløshet, og sier: «Jeg tror vi kanskje skal gjøre det på en annen måte jeg. Hva er fødselsnummeret ditt?»

Thor måtte inn i Sbanken og sjekke svaret, og da han så det tenkte han «Selvfølgelig». Svaret var ikke bedre enn de andre, men også riktig. (Thor kunne dessverre ikke gi oss svaret, for da ville vi kunne hans kontrollspørsmål i banken.)

For en oppsummering av hvem Jesus er og hvorfor han kom, var det svaret Jesus ga til Nikodemus den kvelden han kom på besøk. «For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin sønn den enbårne. For at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.»

Se hele talen til Thor her:
(Saken fortsetter etter videoen)

Vi trenger forsoning

– Mennesket trenger å bli forsont med Gud, det betyr å få det rett med Gud. Døden og synden har grepet inn i våre liv og skillet oss fra Gud. Vi kan ikke tenke at vi ikke har syndet. Da gir det ingen mening det Jesus har gjort. Mennesket ble gitt livet fra Gud, men synden har brutt fellesskapet med Gud. For det tredje trenger mennesket en frelser, og forsones med Gud, forteller Thor videre.

Derfor kom jesus, for å forsone verden.

«Den rettferdige, gjør den urettferdige, rettferdig.
Den syndfrie, gjør synderen, fri fra synd.
Den perfekte, helbreder den uperfekte.»

Så lagde Thor et rim om nettopp dette:

«Vi kan være lettet, for Jesus synden slettet!»
«Jesus døden bandt, så vi livet vant!»
«La oss Jesus finne, så vi kan skinne, og livet vinne!»

Jesus elsker deg og døde for deg

– På korset (i mitt sted) mistet Jesus alt. Sin makt, sin ære, sin fortid og fremtid, sin suksess, sine venner, sine muligheter. En ting mistet han ikke – sitt hjerte. Med det mener jeg «sin kjærlighet», «sin varme», «sin evne til å elske».

– Han ba: «Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.» Og mens han hang der, så tror jeg også at han så for seg hvert eneste menneske som han ga sitt liv for, jeg tror han tenkte på deg og på meg, tydeliggjør Thor.

– Og det er kjernen i korset: «Jesus, hvorfor led og døde du? Hvorfor tok du min synd og mine feilsteg?», «Fordi jeg elsker deg!»

– Det kristne budskapet er slik: «Jeg er egentlig ingenting. Jeg er en synder. Men du verden, jeg er elsket av Gud! Jeg er elsket av Gud!» Det gjør noe med mitt eget selvbilde og med måten jeg ser andre på.

– Mennesket trenger Jesus, Jesus elsker mennesket. Så konsist kan det sies. Og vår dypeste lengsel er å være fullt og helt kjent, og likevel være helt og fullt elsket. Det er du!

– Det er hendelsen som fortjener mest jubel og feiring noensinne. Peter vitner om at: «Døden var ikke sterk nok til å holde ham fast!» Det er håp å bære i vonde tider og i gode tider. Døden har ikke det siste ordet, det er det Jesus som har. Mørket vinner ikke til slutt, men ved Jesu oppstandelse, så seiret lyset og livet over døden og mørket.

Helt til slutt avslutter Thor med en liten omskriving av David sine ord fra salme 121,1-2

– «Jeg løfter mine øyne opp mot han som henger på korset. Der er mitt håp, min hjelp, min redning, min frelser. Takk Jesus!»

Skjermbilde fra UL Livestream

UL

Fra onsdag 28. til lørdag 31. juli ble UL Online arrangert, med morgenmøter, kveldsmøter, basar og UL-studio. Arrangementet ble sendt live fra Kongeparken Amfi.