– Tro på det du sier

– Tro på det du sier

Monika er ekspert på formidling, og deler gjerne sine beste tips med de som vil bli bedre på å nå fram med et budskap.

UL 2012

UL 2012arrangeres denne ukai Kongeparken i Ålgård.

Monika Overå (27) er spesialpedagog, og har studert musikkterapi og fortellerkunst.

Har du noen gang hørt en person lese en tekst og ikke fått med deg noe av det vedkommende sier? Lurer du på hvorfor noen engasjerer og formidler, mens andre nærmest dysser deg i søvn? Da kan formidlingsseminar være noe for deg!

Alt fra stemmebruk og kroppsspråk, til forberedelse og bruk av rekvisitter har betydning

Slik begynner beskrivelsen  av seminaret "Formidlingsteknikk" i UL-guiden, noe som skulle vise seg å appellere til de drøyt 200 UL-deltagerne som møtte opp til dette seminaret. Seminarholder Monika Overå er utdannet spesialpedagog og har i tillegg til en mastergrad i musikkterapi tatt et studie i fortellerkunst ved Høgskolen i Oslo.

Seminaret startet med en kunstnerisk vri på historien om David og Batseba, med aktiv bruk av virkemidler som f.eks. sang og variert stemmebruk, og alle de fremmøtte lyttet nøye etter hva som ble sagt fra scenen. I løpet av 90 minutter ble vi tatt med på et lynkurs i formidling, tekstlesning og fortelling. Det ble lagt vekt på alt fra stemmebruk og kroppsspråk, til forberedelse og bruk av rekvisitter.

Det er jo det vi er kalt til også, som kristne skal vi jo forkynne Guds ord

– Hvorfor er formidlingsteknikk  relevant for deltagerne på UL?

– Jeg tenker at det jo er mange av de som er her som står i sammenhenger der de formidler, svarer Monika. – Mange her er ledere og mange er masse på leirer hvor de skal formidle Guds ord, og da er det fint å kunne litt om hvordan man skal gjøre det på en måte som de som hører på forstår, og at man kan tilpasse det litt etter hvem man snakker med.

I tillegg understreker  hun at det er viktig å være bevisst på at man ikke bare leser opp en tekst man har skrevet på forhånd, men at man kan klare å formidle det til lytterne.

– Det er jo det vi er kalt til også, som kristne skal vi jo forkynne Guds ord. Noe av det jeg er opptatt av er at man skal tro på det man sier når man formidler. Og vi tror jo på Guds ord, så da kommer mange av teknikkene jeg har snakket om her automatisk. Likevel er det viktig å kunne noen teknikker, det gjør det hvert fall mye lettere da, både for ens egen trygghet og for at lytterne skal få med seg det man sier.

Det viktigste i en formidlingssituasjon er at man tror på det man sier

Monika sier hun  var overrasket over engasjementet blant de fremmøtte i dag og forteller at flere slo av en prat både i pausen og etter seminaret var ferdig. Hun legger til at mange nok kan mye om temaet, men at et slikt kurs som dette kan være med på å øke bevisstheten rundt temaet.

Tre punkter oppsummerer dette seminaret:
– det er forskjell på å lese og fortelle
– man bør få en økt bevissthet i forhold til formidlingsteknikker
– man bør skaffe seg trygghet i en formidlingssituasjon

– Hvis du skulle  velge ut én ting som du håper at blir husket fra dette seminaret, hva ville det vært?

– Det viktigste i en formidlingssituasjon er at man tror på det man sier, konstaterer hun.

Foto: John Olav Selstø