Disippel 2012

Disippel 2012

Knut Tveitereid er ekspert på disipler. Han spør om vi ikke burde bruke "disipler" om oss selv like mye som "kristen"?

UL 2012

UL 2012arrangeres denne ukai Kongeparken i Ålgård.

Knut Tveitereid  er kjent som forfatter av bøkene ”En helt overkommelig Bibel” og ”En helt overkommelig disippel.” Tidligere har han jobbet som prest, men er nå stipendiat ved NLA Høgskolen i Bergen. Onsdag holdt han seminar på UL.

Knut Tveitereid har jobbet med disippelspråk, og hva det vil si å være en disippel. På seminaret på UL i dag startet han med å trekke frem et av GTs bibelvers om en disippel.

«Herren Gud har  gitt meg disiplers tunge så jeg kan styrke den trette med et ord.Morgen etter morgen vekker han mitt øre så jeg kan høre på disiplers vis.» (Jes 50,4)

Disippelspråket handler om å følge etter, etterligne og imitere

 

– Du skal prate  om det å være disippel i 2012. Hva er det du brenner for, hvis du skal oppsummere kjernen i det du vil si?

– Ordet disippel syns jeg både er litt skummelt, samtidig som det trigger. Det er litt skremmende fordi det er vanskelig å vite hvordan det skal foregå.

– Samtidig så trigger det meg dypt, personlig og inderlig. Disippelspråket handler om å følge etter, etterligne og imitere. Disippelbegrepet finner vi 259 ganger i Det nye testamentet, i motsetning til ordet kristen som nevnes 3-4 ganger.

På seminaret snakker  Knut om hvordan vi har flere metaforer for å forklare hva og hvem vi som tror på Jesus er. Kanskje vi burde begynne å bruke metaforen «disippel» om oss selv, like mye som metaforen «kristen»?

– Det er viktig at vi har en ambisjon om å være et forbilde, samtidig som det å være disippel ikke er å være bedre enn «andre kristne», men heller det å være villig til å la seg forme.

Det er superlett i begynnelsen, og etter hvert kan man få tak i flere apps og så bli det litt mer avansert

– Hvorfor er det  viktig for deg å formidle dette til UL-deltakerne?

– Det var rundt 15-årsalderen jeg selv begynte å bli nysgjerrig på begrepet disippel. I disippelbegrepet finnes det andre måter å være kristen på som kan hjelpe oss, som i møte med postmoderne kultur, kunnskapssamfunnet og ungdomskultur. Jeg tror begrepet kan hjelpe oss å komme på banen igjen som en «interessant religion» som er verdt å vurdere.

– Er alle som  er kristne disipler?

– Det handler ikke om å være lik, men ønsket om å bli det. Man blir disippel med en gang man blir kristen. Disiplene til Jesus ble disipler på helt forskjellige måter, men alle var i bevegelse med livet sitt sammen med Jesus. Når vi er disipler spiller vi et spill der vi forventer at det alltid er mer, sier Knut og sammenligner med en iPhone.

– Det er superlett i begynnelsen, og etter hvert kan man få tak i flere apps og så bli det litt mer avansert.

Foto: Malene Holmaas Bjørgaas