Faste og fest, hva er greia?

Faste og fest, hva er greia?

- Fasten gir oss rom og tid til å tenke over hva vi bruker tiden på, og hvem eller hva som faktisk har førsteplass i livene våre.

Tema

Tema på årets UL og i iTro-magasinet 2016 var «Fest».

 

Årets tema på UL varFest! Da er det kanskje litt rart å ha et seminar om faste, et sted der det egentlig er fest, kan du kanskje tenke.

Så, hva er egentlig greia med faste? Hvorfor har det fått en plass på årets program? Er ikke det å faste en litt sånn «old-fashion» greie, som de gjorde før i tiden, og som er litt… kjedelig?

Håvard Høie holder seminaret om faste, og til daglig er han prest i Harstad.  Høie er opptatt av å forklare sammenhengen mellom faste og fest.

– Det er ingen helg uten hverdagen! Litt på samme måte er det med fasten og festen. Fasten er en forberedelse til fest, den bygger opp og forbereder oss til det som skal skje, fest!

SE OGSÅ: Se talene fra UL 2016 her. 

Fastens skaper forandring i livet

– Hvorfor er du så opptatt av faste?

– Kanskje mest fordi jeg ikke hørte så mye om det da jeg var barn, og da jeg fant ut og lærte at dette var en del av kirkeåret, og en praksis i troen, ble det spennende. Jeg opplever også at flere bibeltekster snakker om det, og at bibeltekster «åpner seg» på en ny måte når jeg faster. Faste er et verktøy som er med på å skape forandring i livet.

Nødvendig for kristen tro?

– Er faste viktig og nødvendig for kristen tro?

– Først og fremst vil jeg si at det er Jesus, korset, hans oppstandelse og nåden som er det grunnleggende og aller viktigste i kristen tro. Det er også Gud som skaper tro, det er ikke fasten som gjør det. Fasten handler vel mer om livet i helliggjørelsen, og trospraksisen. Noen finner veldig styrke i det, andre ikke.

Gir tid til refleksjon

– Mange kan tenke at faste er litt «old-fashion», men er det egentlig noe vi som kristne i 2016 burde ta mer inn over oss?

– Det å gi avkall på noe, tror jeg har blitt en tapt skatt i vår tid. Vi fyller oss med noe hele tiden, og det er ikke alltid like bra. Fasten gir oss rom, og tid til å tenke over hva vi bruker tiden på, og hvem eller hva som faktisk har førsteplass i livene våre. Den gir tid til refleksjon, noe det ikke alltid er så mye av i hverdagen i 2016.

Fasten er rett og slett et godt verktøy som kan hjelpe oss som kristne til å fokusere på Jesus, og det han gir oss. Da var det kanskje ikke så rart å ta med fasten inn mot festen. Fasten er med å sette lys på festen, og det er det vi gjør her på UL: Fester og feirer Jesus!

Følg iTro på Instagram. 

Anna Solberg

Tema

Tema på årets UL og i iTro-magasinet 2016 var «Fest».