En dag utenom det vanlige

En dag utenom det vanlige

- Den store forsoningsdagen peker fram mot Jesus, han som døde for oss og tilgav alle våre synder.

Tema

Tema på årets UL og i iTro-magasinet 2016 er «Fest».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.

Underetasjen i Randaberg forsamlingshus er stappfull av forventningsfulle ungdommer. Temaet for seminaret er «Den store forsoningsdagen». Kanskje ikke det flest ungdom i Norge i dag har lyst til bruke 45 minutter av en fredag på, men med tanke på hvor mange som har kommet er det tydelig at dette temaet fenger UL-deltakere. Kanskje kommer det av at dette ikke er et tema som til stadighet blir forkynt fra prekestolen, og som dermed kan være nokså ukjent territorium for mange.

iTro tok en prat med seminarholder Ingvald Andre Kårbø, lærer på Fjellheim Bibelskole i Tromsø, for å finne ut av hva Den store forsoningsdagen egentlig handler om, og hvorfor den er relevant for oss kristne i dag.

Tilgivelse for synd

– Kan du i korte trekk greie ut om hva Den store forsoningsdagen egentlig er for noe?

– Kort fortalt så er er det en dag i året der Gud hadde gjort det sånn at Israelsfolket skulle få et oppgjør for syndene sine. I sin godhet ordner Gud det slik at de som hadde gjort gale ting kunne få tilgivelse.

– I Det gamle testamentet kan vi lese om at israelsfolket feiret denne dagen. Men vi kristne feirer jo ikke denne dagen i dag. Hvorfor er den da relevant for oss?

– Viser oss noe om hvordan vi mennesker er

– Det er fremfor alt relevant fordi det kan hjelpe oss å forstå den endelige oppgjørsdagen, da Jesus døde på korset. Den store forsoningsdagen peker fram mot Jesus, han som døde for oss og tilgav alle våre synder. Og så tenker jeg at denne dagen viser oss noe om hvordan vi mennesker er, og hva vi mennesker trenger. Tilgivelse for syndene våre.

– Det er ikke så lett å forklare alle aspekter ved Den store forsoningsdagen på en sak på itro.no, så hvor i Bibelen kan man lese hvis man ble nysgjerrig på dette?

 I Hebreerbrevet kapittel 7-10 står det mye viktig om ofringene i Det gamle testamente. Det er en veldig god plass å begynne. Og så kan du fortsette med 3.Mosebok kapittel 16, som forklarer hva som skal skje på Den store forsoningsdagen.

Brian Taksdal Engen

Tema

Tema på årets UL og i iTro-magasinet 2016 er «Fest».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.