10 vanlige spørsmål om samliv

10 vanlige spørsmål om samliv

Vi liker av og til å ha "ti kjappe" her på iTro. I dag utfordrer vi Morten Dahle Stærk om sex, samliv, kjærlighet og sånne ting.

UL2015

UL2015 er NLM ung og Imf-Ung sin ungdomsfestival som arrangeres denne uka i Randaberg Arena.

1. Hvorfor er det en dårlig idé med «ti kjappe» når det er snakk om samlivsspørsmål?

– Mange har sterke meninger om disse tingene. Da vil enkle svar lett kunne misforstås. Man kan ikke regne med at man har samme grunnforståelse, og da krever det at man bruker mye tid sammen når man snakker om slike spørsmål.

Man skal altså være forsiktig med å gi enkle svar på spørsmål som er vanskelige, og som ofte kan bli veldig personlige. Mange opplever slike samtaler som sårende. Morten Dahle Stærk har jobbet med spørsmål knyttet til samliv og ekteskap i mange år, og på UL2015 snakket han om det kristne synet på ekteskapet. Til tross for advarselen over, utfordret vi han til å svare kort på spørsmål mange av iTros lesere får i samtaler om samliv og kristen etikk. Slik at man har et utgangspunkt for en dypere samtale.

2. Bibelen sier at «størst av alt er kjærligheten». Betyr ikke det at alt er greit, så lenge det er kjærlighet som ligger bak?

– I bibelsk forstand er kjærlighet noe mer enn følelser. Det handler blant annet om hvordan jeg kan leve godt for de rundt meg. Så det er snakk om noe mer enn seksuallivet når dette skrives i Bibelen.

3. Hvorfor kan man ikke elske den man vil?

– Man kan elske den man vil. Men som sagt: kjærlighet er så mye mer enn seksualitet. Det er bare seksuelt samliv Bibelen forbeholder ekteskapet mellom mann og kvinne. Vi lever i en kultur der vi reduserer kjærlighet til seksualitet – og det må vi som kristne utfordre.

4. Har ikke alle rett på kjærlighet? Hvis man for eksempel er homofil?

– Jo – alle har rett på kjærlighet, på den måten forklart over: Kjærlighet har mange uttrykk, og disse kan de fleste dele: Nærhet, omsorg, å stille opp når det går galt for folk. Når jeg som kristen tenker at seksualiteten er forbeholdt ekteskapet mellom mann og kvinne, er dette derfor noe som angår alle. Ikke bare homofile, men også ugifte heterofile.

5. Hvorfor er dere kristne så opptatt av sex?

– Jeg tror ikke kristne er mer opptatt av det enn andre. Samfunnet flommer over av det. Det er alltid en fare at vi kristne blir et speilbilde av de rundt oss. I en sånn situasjon er det viktig at vi sier noe mer, om at kjærligheten er noe mer enn bare sex.

6. Hvorfor er dere kristne mot homofile?

– Vi er ikke mot homofile. Som kristen skal man elske alle. Det betyr ikke at jeg er enig i valgene alle tar. Det å velge å leve sammen som homofile er et sånt valg.

7. Hvorfor er ikke samboerskap like bra som ekteskap for dere kristne?

– I et samboerskap har man i utgangspunktet ikke den samme juridiske og økonomiske sikkerheten. Det viktigste er likevel at man ikke avgir et løfte om å leve sammen resten av livet. Statistisk sett er sjansen for samlivsbrudd tre ganger større ved samboerskap enn ekteskap.

8. Men man kan ikke vite at det holder – hvorfor ta sjansen på ekteskap?

– Det er mange ting i livet vi ikke kan vite, det meste av det som ligger foran er ukjent. Sykdom og ulykke kan ramme. Men nettopp da er å ha tatt en forpliktende beslutning – slik at den svake kan bli ivaretatt.

9. Bibelen ble skrevet for 2000 år siden. Hvorfor kan ikke kristendommen oppdatere seg?

– Når jeg leser Bibelen, opplever jeg at det som står om liv og samliv er mer gjenkjennbart enn fremmed. Jeg vil snu det på hodet: Er det ikke rart når David for 3000 år siden skrev ting som folk med dagens problemstillinger kjenner seg igjen i?

10. Hvis du har lyst til å si én ting til om ekteskapet til iTros lesere, hva vil du si?

– Det er kjempebra! Når livet går på trynet, trenger du å vite at den andre ikke vurderer om han skal bli værende i forholdet eller ikke. Det skaper en fortrolighet som er annerledes enn den man har med andre mennesker. Og dessuten: når du vet at du er stuck i ekteskapet, fører det til at du investerer mer i det for at det skal bli best mulig.

Birgitte Maudal

UL2015

UL2015 er NLM ung og Imf-Ung sin ungdomsfestival som arrangeres denne uka i Randaberg Arena.