7 tips til å elske den det er vanskelig å elske

7 tips til å elske den det er vanskelig å elske

Det er ofte vanskeligst å vise kjærlighet til de som trenger det mest.

Tema

Tema på iTro i august er Nestekjærlig.

Da jeg var liten fikk jeg et kort der det sto:

«Elsk meg mest når jeg fortjener det minst, for da trenger jeg det mest».

Dårlige dager

Jeg ble veldig glad i disse ordene, for jeg kjente meg så igjen. De gangene jeg oppfører meg dårlig og sier uomtenksomme ting som sårer de rundt meg, er de gangene der jeg selv har det veldig vondt.

Og det er de gangene jeg virkelig trenger trøst, godhet og vennlighet.

Men istedenfor bare å si at jeg har det kjipt og søke trøst, blir jeg heller fiendtlig mot de rundt og støter dem fra meg.

Ufortjent godhet

Det er lett å vise kjærlighet og godhet mot de som er gode og vennlige mot oss. Det er et slags instinkt, og vi er enige i at vennlige folk fortjener vennlighet tilbake.

Men som Jesus sine etterfølgere skal vi ikke bare vise kjærlighet til de som fortjener det – vi er kalt til å vise kjærlighet til de som ikke fortjener det!

I Bergprekenen sier Jesus de kjente ordene:

Dere har hørt det er sagt: ‘ Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen.
For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige.
Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme?
Og om dere hilser vennlig på deres egne, er det noe storartet? Gjør ikke hedningene det samme? Vær da fullkomne, slik deres himmelske Far er fullkommen. (Matt 5,43-48)

Det er imidlertid ikke alltid så lett å vise kjærlighet mot de som ikke fortjener det. Så her kommer noen tips som kan gjøre det enklere.

7 tips til å elske den det er vanskelig å elske:

1. Se på deg selv

Husk på at også du har dager der du trenger både Guds og menneskers nåde. Hvis du minner deg om at også du har dager du ikke alltid er så elskverdig, kan det være lettere å bære over med andre når de har dårlige dager.

2. Husk på Guds perspektiv

Minn deg på at alle mennesker er skapt og ønsket av Gud. Hvis skaperen av universet elsker og har tålmodighet med denne personen, så kan også vi strekke oss for å være vennlig selv om vi ikke føler for det.

3. Bestem deg, ikke føl

Det å elske noen handler ikke om følelser, men er en bestemmelse. Ikke bli fortvilet over at du ikke føler for å vise godhet mot de som irriterer deg. Bestem deg for å handle kjærlig.

4. Se for deg situasjonen på forhånd

Hvis personen det er vanskelig å elske er en person du ofte må forholde deg til, kan det være til hjelp å forberede seg litt før du skal treffe han/henne. Kanskje vet du godt hva personen kommer til å si og gjøre som du syns er vanskelig. Du kan da mentalt forberede deg slik at du ikke bryter ut med noe sårende eller spydig når personen irriterer deg.

5. Øv deg i ydmykhet

Hvis noen får oss til å føle oss ydmyket, såret eller latterliggjort, kan vi føle sterkt for å gi tilbake med samme mynt. Men Jesus sier at vi heller skal vende det andre kinnet til. Det betyr ikke at vi ikke kan si ifra til personen at det ikke er greit å oppføre seg sånn. Men det betyr at vi lar være å ta igjen. Isteden kan vi aktivt gjøre noe vennlig.

La ikke det onde overvinne deg, men overvinn det onde med det gode! (Rom 12,21)

6. Forlat skadelige relasjoner

I noen relasjoner er det skadelig å bli, og kjærlighet er ikke da å bli i slike relasjoner (selv om noen skulle manipulere deg ved å si: «Er du ikke glad i meg?»).
I enkelte situasjoner kan det hende at du må gi slipp på et vennskap eller en kjæreste. Men du kan likevel behandle personen med kjærlighet ved å la være å baksnakke, og ved å velsigne personen.

7. Be for personen

Å be for personen kan åpne dører i den åndelige verden, og i tillegg kan det over tid gjøre noe med deg og hvordan du ser på  han/henne.

Som Jesus sine vitner har vi mulighet til å vise hvem Jesus er i praktisk handling. La oss streve etter å elske de det er vanskelig å elske!  

 

Shaun Menary / Lightstock

Tema

Tema på iTro i august er Nestekjærlig.