Kona fikk innskytelse om å be da Lars Olav kom opp i en farlig situasjon

Kona fikk innskytelse om å be da Lars Olav kom opp i en farlig situasjon

- Gud vet når vi er redde, sier politimannen.

Tema

Temaet på iTro i november er «Frykt ikke».

Lars Olav jobber som politi i Norges mest kriminelle område. På Grønland politistasjon i Oslo.

Alle og enhver som hadde forvillet seg ned der en mørk kveld, ville definitivt blitt glad for å treffe på en blid og stødig politimann som Lars Olav.

Hvordan håndtere adrenalinkicket?

Som politi i et svært kriminelt strøk er det naturlig å tenke at han av og til blir redd på jobb. Jeg spør Lars Olav om det hender at han blir redd på jobb. Han smiler litt, og forteller meg at han ville ha jugd om han sa nei. Allikevel, så er han for det meste ikke redd.

– I starten visste jeg ikke helt om politi var jobben for meg, for jeg ble nervøs og litt skjelven, og visste  ikke helt hvordan jeg skulle håndtere adrenalinkicket jeg fikk ved å reise ut på ulike oppdrag, sier Lars Olav.

Dette forteller han at han nå har lært å kjenne, og anser som er styrke.

Adrenalinet skjerper og gjør ham klar for eventuelle tøffe oppdrag.

Og de gangene han oftest er redd er ikke nødvendigvis der han vet at han kommer opp i husbråk med store og sterke menn. Men heller i tilfeller der han møter personer med psykiske tilstander der han ikke vet hvordan personen vil reagere.

Grunnleggende trygghet og visshet

Lars Olav er kristen, og tror at Jesus er med og passer på han når han er på jobb, liksom han er med ellers i livet også. Allikevel er det ikke nødvendigvis noe han tenker på når han er på jobb, og heller ikke i situasjonene hvor han kan kjenne på redsel.
– Dette bunner i en grunnleggende trygghet, og visshet, om at Gud er med.

Lars Olav forteller meg en historie som han ser på som en påminnelse om dette. En kveld han gikk fra jobb, sivilt og uten all beskyttelse i form av stikksikker vest, pepperspray og mulighet til å kontakte andre politi, kommer han over et par mannfolk som sloss.

Han ser at en av de drar opp en kniv for å stikke den andre, og som politi er Lars Olav plikta til å bryte inn i en slik situasjon. Han henvender seg til de to, viser politiskiltet sitt og forteller han er politi. Situasjonen oppløses, men mannen med kniven snur seg mot Lars Olav og truer han med å «stabbe» han.

Lars Olav vet hvem mannen er fra før, og vet at truslene hans ikke er tomme trusler, og at det ikke betyr noe at han er politi. De står slik, og på et tidspunkt løper plutselig mannen bort. Lars Olav får ringt politiet, og de tar saken videre. Da han kommer hjem til kona si den kvelden forstår hun at noe hadde skjedd, og Lars Olav forteller om det til Ingunn.

Kona fikk innskytelse om å be

På et tidspunkt samme kveld viser det seg at hun hadde fått det for seg at hun måtte be Gud om å passe på Lars Olav når han var på jobb. Det var ikke noe fromt eller ned på kne med lange bønner, men en enkel «pop-up» bønn. Hun hadde bare sendt en tanke opp til Gud om at han måtte passe på mannen hennes.

– Jeg måtte spør når dette var, og da hun sa tidspunktet fikk jeg nesten frysninger. For det var nesten på sekundet det tidspunktet han som trua meg med kniv snudde om og sprang avgårde. Etter at det gikk det opp for meg, kan jeg si at det har hjulpet mye. Det ble en liten påminnelse om at Gud passer på meg på jobb. Og jeg tror også Gud ønsker å bruke meg på jobb, som kristen, avslutter politimannen Lars Olav.

Selv om Lars Olav ikke går å tenker på at Gud må passe på han i hver situasjon redselen sniker seg inn, så vet han at Gud er med. Det har han erfart, og han er trygg på at Gud både hører og svarer på bønn.

Tema

Temaet på iTro i november er «Frykt ikke».