– Jeg oppfordrer til frimodighet og ikke skråsikkerhet, sier Espen Ottosen

– Jeg oppfordrer til frimodighet og ikke skråsikkerhet, sier Espen Ottosen

Ottosen går omtrent daglig mot strømmen i den offentlige debatten.

Tema

Tema på iTro i mai er «Mot strømmen».

Månedens tema her på iTro er Mot strømmen, og sånn sett er det naturlig å ta en prat med en av stemmene i den offentlige debatten som gjør akkurat dette.

Blant de som liker å følge med i avisa, er Espen Ottosen kjent for å skrive om alt som har med kristen tro og etikk å gjøre. Ofte forsvarer han et standpunkt som mange kristne stiller seg bak, men som få andre snakker om i media.

Han ønsker å ta til orde for konservativ kristendom når han opplever at den er under press. Dette kan være i spørsmål relatert til kjønn – transpersoners situasjon og rettigheter, for eksempel – eller homofili og samlivsspørsmål generelt. Men også andre ting, som forholdet mellom vitenskap og tro eller Bibelens troverdighet, syns han er interessant.

Ytringene hans vekker til tider sterke reaksjoner. Hvordan holder han motivasjonen oppe?

Vil respondere når kristne blir urettferdig angrepet

«Jeg har et ønske om å kommunisere kristen tro, kristen tenkning og kristen etikk ikke bare internt blant kristne. Jeg syns òg det er viktig at noen kommuniserer det i den generelle samfunnsdebatten. Og kanskje særlig når jeg synes at kristne blir urettferdig angrepet eller det kommer påstander om hva kristne står for som er urimelige, da har jeg lyst til å respondere på det.»

I tillegg sier han at mediene gir ham en mulighet til å formidle ting som ligger ham på hjerte, som han er veldig takknemlig for.

Oppfordrer til frimodighet – ikke skråsikkerhet

Jeg spør Ottosen hvordan han tenker at man kan bli mer selvsikker når man selv er i vanskelige samtaler om tro:

«For det første må jeg si at jeg ikke anbefaler skråsikkerhet. Jeg tenker at det er viktig å lytte til de som virkelig er oppriktig bekymret for at kristendom har noen dårlige verdier eller at unge kristne er blitt hjernevasket, og ikke bare gå rett i forsvar.»

Han forteller at han tror kristne har mye å vinne på å innrømme at det ikke alltid er like lett å forstå og forklare alt det man tror på: «Jeg oppfordrer til frimodighet og ikke skråsikkerhet – og så kan man jo reflektere over den forskjellen.»

Ønsker å være oppdatert på debatten og diskusjonen

Samtidig er han overbevist om at det ofte er mulig å finne gode svar. Dersom man får et vanskelig spørsmål som man ikke aner hvordan man skal svare på, anbefaler han å lete etter svar. Ottosen tipser for eksempel om en amerikansk apologet, teolog og filosof som heller William Lane Craig. Han skriver om mange dagsaktuelle saker knyttet til kristen tro, og har i tillegg en spennende podkast.

«Når man møter motstand, så er det utrolig viktig å tenke gjennom hva man egentlig står for, og hvordan man vil forsvare det. Så jeg er glad i å kjøpe bøker – engelske i stor grad – som forsvarer kristen tro, tanke og verdensbilde. Jeg er opptatt av at ikke jeg skal stå for noe kun fordi det er en gammel vane eller fordi jeg bare har bestemt meg for at det jeg tror er sant og rett. Jeg ønsker å være oppdatert på debatten og diskusjonen, og lese meg opp.»

Vil helst snakke om hvem Jesus er

I tillegg minner han om at slike samtaler dypest sett ikke handler om enkelttemaer, men om hvem vi tror på.

«Det beste tipset, men også noe av det vanskeligste, er å prøve å gjøre samtalen til et spørsmål om hva man dypest sett tror, fremfor å ha en diskusjon som handler om små enkelttemaer. For vi vet jo at det er veldig mange som vil diskutere homofili eller samboerskap eller bioteknologi fremfor å snakke om troens kjerne. Selv om jeg syns det er viktig å forsvare det kristne ståstedet i sånne spørsmål, så mener jeg at det er enda viktigere å si noe om hvem Jesus er og hva jeg dypest sett tror på.»

Han foreslår at man kan si noe slik: «Jeg skjønner at du tenker helt annerledes enn jeg gjør om sex før ekteskapet—for å ta et spørsmål—men jeg vet ikke om det har så mye for seg at vi diskuterer det veldig mye mer, når vi har to så forskjellige utgangspunkt. Så jeg har egentlig mer lyst til å snakke om hvorfor jeg ønsker å ha Jesus som veileder i livet mitt.»

«Og så tror jeg det går an å prøve å skille mellom hvem det er som bare er ute etter å ta meg, og hvem som faktisk er nysgjerrige og interesserte i hva jeg står for.» Det er med den sistnevnte gruppen at det er lettest å få meningsfulle samtaler, mener han.

Man trenger et kristent fellesskap rundt seg

Det er ikke alltid like lett å fortelle andre om troen sin. Jeg spør om hva man kan gjøre når slike samtaler kjennes tunge.

«Ja, det er kjempevanskelig», sier han. Han tenker seg litt om før han fortsetter: «For det første så tror jeg at man trenger noen rundt seg, et kristent fellesskap, om det så er en liten bibelgruppe, eller det er to andre kristne i klassen eller fire andre kristne på skolen, eller ungdomsgruppa man er en del av. Jeg tror det er dypest sett umulig å være kristen alene. I tillegg tror jeg det gir en enorm styrke å ha noen å kunne dele erfaringer med, å fortelle hvordan man har det, og å være åpen om hva man syns er vanskelig.»

Videre lesing: På William Lane Craigs nettside finner du både podkaster og annet materiale.

Marius Bergersen

Tema

Tema på iTro i mai er «Mot strømmen».