Følg hjertet?

Følg hjertet?

Hvis du går et helt liv og alltid «følger hjertet», er sjansen stor for at du vil såre deg selv og andre mennesker

Tema

Tema på iTro i oktober er verdig

Hvis jeg skal oppsummere det veldig mange sier rundt deg akkurat nå, høres det omtrent sånn her ut:

«Følg hjertet ditt, det vet alltid hvor det skal! Du har sannheten i deg! Du må bare høre på folk som forteller deg at du er perfekt som du er».

Det jeg skal si nå, kan høres litt kjipt ut i forhold. Men hvis vi tenker oss om, vil jeg påstå at det egentlig er mye mer oppmuntrende. For det «alle» rundt deg sier, er nemlig ikke sant.

Det er ikke sant at hjertet ditt vet hvor det skal. Det er ikke sant at du har sannheten i deg, i hvert fall ikke hele, og i hvert fall ikke alene. Og det er ikke sant at du er perfekt som du er.

Hjertet

Det som er sant om hjertet vårt (jepp, hjertet som et bilde (metafor), ikke det fysiske), er at det er urolig. Noen ganger bare vet vi hva som er riktig. Hvem vi elsker, hva som er godt, sant og rett. Men andre ganger er vi helt på jordet.

«Hjertet» vårt kan lure oss til å følge etter folk som påvirker oss skikkelig dårlig. Til å ditsje den man egentlig hadde lovet å elske. Til å gi opp noe halvveis, som du egentlig hadde hatt skikkelig godt av å fullføre, eller tusen andre ting.

Hvis du går et helt liv og alltid «følger hjertet», er sjansen stor for at du vil såre deg selv og andre mennesker, mange ganger, unødvendig. Så ikke følg hjertet ditt, det kommer til å lure deg.

Sannheten

Hva med sannheten, har du den inni deg, så det bare er å lete der, så finner du frem?

Trumps mangeårige rådgiver Kellyanne Conway ble konfrontert med at hennes kollega hadde sagt løgner. Hun nektet og sa; det var ikke løgn, det var bare «alternative facts». Og sånn kan vi alle tenke. Noe kan føles sant, men det er ikke sikkert at det egentlig er det, hvert fall ikke fra Gud som har skapt oss i sitt perspektiv.

Men hvis vi kun søker innover i oss selv, kan vi finne alle mulige slags «alternative sannheter». Jesus sa om seg selv at han er sannheten. Sannheten er ikke noe vi finner kun ved å søke innover, selv om det selvsagt er viktig å være autentisk og ekte. Nei sannheten er utenfor oss selv. Dypest sett er sannheten Jesus.

Ingen er perfekt

Du og jeg er ikke perfekte som vi er. Kristen tro har et skikkelig realistisk bilde av hvordan det står til med oss. Vi gjør feil, sårer og skader, oss selv og hverandre.

Men akkurat like sant som det er at vi er mer syndige (for å bruke et teologisk ord) enn vi nok forstår. Så er det sant at vi er høyere elsket enn vi noen gang kan forstå. Hvordan da?

Jo, og nå kommer vi til det som er så oppmuntrende: I de fleste settinger i livet er det beste vi kan håpe på, at vi får det vi fortjener. Lønn for arbeid, tillit over tid, avkastning etter det vi investerer osv. Men i forhold til Gud ville det vært håpløst. For det er bare én som er perfekt. Og det er Gud.

Gud elsker oss

I møte med hvor god Gud er, hvor vakkert alt som kommer fra Gud er, da skjønner vi jo hvor langt unna perfekte vi selv er. Men, og dette er verdens viktigste men, det gjør ikke at vi blir forkastet, foraktet eller fordømt av Gud. Tvert imot. Det at Gud elsket og elsker oss, når dette er sant om oss, det viser jo bare at Guds kjærlighet er enda større.

Det ville jo for så vidt ikke vært så merkelig om Gud kunne elske en med et rent hjerte, som har sannheten i seg og er perfekt. Men at Gud elsker sånne som deg og meg, det er virkelig helt fantastisk å tenke på. Og takknemlighet for det vil gjøre hjertet vårt mykere, gi oss mer av Guds sannhet inni oss, og forme oss til likhet med Jesus, sånn som Gud skapte oss til å være.

Tema

Tema på iTro i oktober er verdig