8 ting Hollywood vil lære oss om kjærlighet som ikke er sant
Ikke alt Hollywood sier om kjærlighet stemmer med det Bibelen sier.
Hollywoods form for kjærlighet kan se ut som noe vi ønsker oss: vakre mennesker overkommer vanskeligheter og fortjener hverandre.
Og det skal filmindustrien ha: Det er godt for mennesker å elske og å bli elsket, og få kan fortelle det bedre. Men dersom vi sammenligner det med kjærligheten Bibelen beskriver, oppdager vi at vi blir lurt.
Her er åtte poeng om Hollywoodlove:
1.
Filmen slutter ofte når forelskelsen og tiltrekningen er på topp. Dermed kan det se ut til at karakterene fikser kjærlighet. Men forelsket kan alle bli, kjærlighet handler om å bli værende selv når hverdagen stjeler rosafargen og gjør den lysegrå.
2.
Romantiske filmer kan få hvem som helst til å tenke at forhold skal være så lidenskapelige hele tiden, og at kjæresterelasjoner begynner med begjær og sex. Men lidenskap går opp og ned i livet, og sex er ikke det samme som kjærlighet.
3.
Ofte leter karakterene i en film etter hva som kan gjøre dem lykkelige, etter noen som aksepterer dem slik de er og som oppfyller kravene de har til en kjæreste. Det ser ut som om det finnes «den rette». Men kjærlighet handler ikke om å finne den ene som kan gjøre meg lykkelig. Det handler om å være den rette når valget er tatt, og å løfte hverandre når vi feiler.
Filmen kan lure oss til å tenke at dersom en finner «den rette», vil kjærlighet være enkelt.
4.
Slik som man ikke blir god i fotball uten å trene, eller man ikke skriver fantastiske dikt uten å måtte plundre med ord, slik må man også jobbe for å «bli god» i kjærlighet. Noen ganger er det lettere, noen ganger er det tyngre. Filmen kan lure oss til å tenke at dersom en finner «den rette», vil kjærlighet være enkelt. Hvorfor skulle det være det?
5.
Filmens spenningspunkt handler ofte om at en av partene må ofre noe for kjærligheten. Det er sant, å elske noen innebærer å inngå kompromiss og noen ganger oppgi noe av sitt eget. Men hva ofrer karakterene? Er det en annen kjæreste? Barn? Heier vi på noen som er utro eller sårer andre?
6.
Det er helt naturlig at kjærlighet mellom to personer ender i sex, men Bibelen gir rammer for når og med hvem. Hollywood sier at lykken er å følge hjertet, Bibelen sier at hjertet er svikefullt.
Hollywood sier at lykken er å følge hjertet, Bibelen sier at hjertet er svikefullt.
7.
Vi forvandles ikke til engler av å bli forelsket. Kjærligheten tar ikke på magisk vis bort vår egoisme. Det koster når man begynner å kjenne på urettferdighet, skjevfordeling, latskap, underlegenhet, alle ting som fort kan så en kime av bitterhet i en relasjon. Da ser vi ofte i filmen at «kjærligheten tok slutt». Slik er ikke Bibelens kjærlighet. Den utholder og tåler.
8.
Hollywoods kjærlighet handler ofte om to mennesker som finner hverandre, og det løser alt. Men Bibelen er full av mennesker som fikk og ga kjærlighet – også som single. Den ultimate kjærlighet handler ikke om en kjæreste, den handler om den Gud som elsker oss så høyt at han gav seg selv for oss. Det er det eneste som løser alt.
Fullt ut kjent og elsket
Disse forskjellene viser to helt forskjellige måter å se verden på. Dersom man tror at det ikke finnes noe mer enn her og nå, blir det gjerne et mål å få mest mulig ut av tiden vi har. Det gjelder å gjøre det som skal til for å oppleve lykke. Da blir relasjoner, enten som kjærester eller gift, ofte bygget på en lengsel om å realisere seg selv.
Dersom vi bare er kjøtt og blod, blir det «naturlige» å gjøre alt det vi føler for her og nå. Den som setter grenser for samliv kan fort føle seg som den unaturlige.
Hollywoods kjærlighet er ofte avhengig av de sterke følelsene og begjæret. Bibelens kjærlighet handler om å være fullt ut kjent og fullt ut elsket. La oss ikke nøye oss med mindre!