12 tips til det gode digitale liv
Hvordan finner vi gode hverdagspraksiser så vi lever i tråd med våre verdier?
Digitale dingser, skjermtid og sosiale medier har stor plass i livene til de fleste av oss, noen ganger for stor plass.
Ofte trenger vi å eksperimentere med nye praksiser som kan gi oss en smakebit på hvordan det er å leve et annerledes liv. «Alle nye verktøy krever litt øvelse før vi kan blir eksperter på å bruke dem», sa Benjamin Franklin lenge før den digitale tidsalder.
Her er noen forslag til nye praksiser som det går an å «prøve på» over kortere eller lengre perioder for å øve seg på å få gode rammer rundt teknologibruken.
-
Få oversikt over dine digitale vaner!
Hvor mye tid bruker du, og er bruken i samsvar med dine egne verdier? Trenger du å plugge av eller på? Ta gjerne en god test eller logg bruken din over noen dager, om du trenger hjelp til å finne ut av det.
-
Ta kontroll over din sosiale medier-opplevelse!
Hva dukker opp i feeden din på facebook, twitter eller instagram? Hva oppmuntrer deg og gir energi, og hva trykker ned eller gjør deg nedstemt? Slutt å følge det som bryter deg ned, og bruk tiden på det som er viktig for deg.
-
Ha en fast plass der du legger mobilen når du er hjemme; en slags fasttelefon.
Det er mye lettere og fristende å ta fram (og bli sittende å se på) mobilen i tide og utide når den ligger i lomma.
-
Skjermfri skumringstid.
Bestem deg for en tidspunkt på kvelden der du skrur av skjermene dine. Lyset fra digitale dingser kan gjøre det vanskelig å sovne, og gir dårligere søvn. Kjøp deg gjerne vekkerklokke og gjør soverommet til en mobilfri sone (se punkt 12).
-
Skru av varsler og notifikasjoner.
De legger opp til å distrahere deg! Du er fri til å sjekke dem manuelt når du selv ønsker det isteden.
-
Bruk en timer!
Tiden flyr på nettet, ofte fortere enn vi liker og tror. Bruk en alarm eller en timer så har du kontroll på nettet og ikke omvendt.
-
Sett mobilen i flymodus eller «ikke forstyrr»-modus!
Er du sammen med en venn, sitter du på skolen eller i et møte? Trenger du å fokusere på oppgaven eller personen foran deg? Sett mobilen i flymodus! Verden kan vente- du gjør viktigere ting enn å følge med. Sett på mobilen på ikke forstyrr om natten (om du fremdeles har mobilen på soverommet).
-
Noen ganger er det rett og slett tid for en skikkelig digital pause.
Bestem deg for en gitt tid; en uke, en måned eller lignende, hvor du gir deg selv digitalfri/ sosiale medier-fri. Ikke gi etter når fristelsen tar deg, legg en strategi og gjør det gjerne sammen med en venn. Se etter hva som skjer; hva du savner, og hva du kanskje ikke savner? Hvilke perspektiv gir det på hvordan du vil bruke tiden på digitale medier i framover. Hvilke nye vaner vil du ta med videre? En litt annen versjon av dette er digitalfri søndag. Prøv en dag i uka hvor du går «unplugged»- og bruker tiden i den virkelige verden sammen med de folka som betyr mest for deg.
-
Rydd opp!
Fjern apper og ting du ikke bruker på maskin, nettbrett og mobil. Behold kun de som tilfører verdi i hverdagen. Digitalt rot er også rot!
-
Fokusér når du fokuserer!
Bruk sosiale medier og nettet gjerne til belønning, men ikke til å utsette det du må gjøre. Blokkér gjerne internett når du trenger å fokusere (se punkt 7).
-
Gjør en ting av gangen
Du blir ikke mer effektiv av å ha 20 faner åpne!
-
Ha en mobilfrisone
Mobilfrie soner er lettere for noen enn mobilfrie tider. Å ikke bruke digitale medier på soverommet eller på kjøkkenet er eksempler på gode slike soner.