Sosiale medier gjør oss rastløse, ukritiske og usosiale

Sosiale medier gjør oss rastløse, ukritiske og usosiale

Hvordan preger sosiale medier din hverdag?

Serie

I denne serien skriver vi om å finne en god balanse i bruk av digitale medier.

Gjermund Øystese er lagsarbeider i Laget (NKSS), Region Vest,

Stadig mer av kommunikasjon og samtaler mellom mennesker foregår via en skjerm. Hva gjør dette med oss?

Hva svarer du om 50 år?

Se for deg at du om femti år sitter og forteller dine barnebarn om din egen barndom. Barnebarna spør deg: Hvordan var det på din tid? Hvordan kommuniserte dere for 50 år siden? Hva kommer du da til å svare? Blir det et sjokk for de å høre at vanlige samtaler foregikk ansikt til ansikt? Har utviklingen gått så langt at man nesten har sluttet å snakke med hverandre? At man til og med under middagsbordet sitter og kommuniserer med hverandre via en skjerm?

Trådløst nettverk

Da jeg flyttet til Bergen for snart åtte år siden (2008), var det svært få mennesker som satt og så ned på telefonen sin på bussen. I dag sitter nesten samtlige på bussen og ser på telefonen sin. Ja, ikke bare på bussen, men i hvert ledige øyeblikk tar vi opp telefonen for å sjekke Facebook, Instagram, Snapchat, mail og nyheter. Dersom man er på ferie og har sjekket inn på hotell, er sannsynligvis det første spørsmålet man stiller til betjeningen: ”Hva er koden til det trådløste nettverket?”. Mange av oss blir svært stresset dersom vi ikke har tilgang til Internett. Hvorfor?

Blir stressa

Teknologi og Internett skulle gjøre hverdagen enklere og mindre stressende for oss. Man skulle tro at det gav oss bedre tid. Men jeg opplever det motsatte. Teknologi og alle dens muligheter gjør meg bare mer stresset; jeg føler alltid at det er noe jeg burde gjøre.

Det har blitt bevist at menneskets evne til ”multi-tasking” er blitt mye bedre, men samtidig har vi mistet korttidshukommelse. Jeg husker fremdeles telefonnumrene hjem til mine venner da jeg var liten, men jeg husker ingen telefonnumre fra vennene mine etter videregående.

Vi blir mindre kritiske

Vi stoler blindt på smarttelefonen vår, og Google er blitt vår tids kilde til sannhet. Vi har fått stadig større tilgang til informasjon, samtidig er vi blitt mindre kritiske til hvilken informasjon vi tar til oss og gir videre. I det hele tatt er vi blitt bedøvet for hva smarttelefon, Internett og ikke minst sosiale medier gjør med oss.

Fra «likes» til lykke

Smarttelefonen har blitt vår hovedkilde for oppmerksomhet og bekreftelse. Dersom vi ikke har fått nok ”likes”, ja da er vi ikke verdifulle nok som mennesker. For hver ”like” en mottar, får en et ”kick”. Dette ”kicket” gir oss en følelse av lykke. Får en mange nok ”likes”, vil en sveve på en rosa sky resten av dagen, får en derimot mindre ”likes” enn en skulle ønske, er dagen helt ødelagt. Slik er realiteten for mange.

Sosiale medier har gjort oss usosiale

Sosiale medier har blitt så integrerte i livene våre at vi ikke innser selv hvor usosiale vi er blitt. Vi sitter og chatter med hverandre på de små skjermene overalt hvor vi er. Vi tenker: Dette er jo helt suverent, nå kan jeg holde kontakt med alle mine venner. Realiteten er at mange av oss mister kontakt med venner. For uansett hvordan teknologien utvikler seg, uansett hvor sofistikerte sosiale medier utgir seg for å være, så kan det aldri erstatte det fysiske nærværet av et annet menneske.

Hvordan preger sosiale medier din hverdag?

Serie

I denne serien skriver vi om å finne en god balanse i bruk av digitale medier.

Gjermund Øystese er lagsarbeider i Laget (NKSS), Region Vest,