Hvorfor er dating så forvirrende?

Hvorfor er dating så forvirrende?

News-feeden flommer over av datingtips, men hvilke burde en egentlig følge?

Dating

I denne serien får du lese om forskjellige perspektiv på dating.

Denne saken ble originalt publisert på Relevant Magazine sine nettsider 22. desember 2015. Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.

10 måter å forbedre daten. 3 grunner til å ta en pause fra dating. 5 kvaliteter du burde se etter hos en potensiell ektefelle. 12 ting du gjør som saboterer forholdene dine.

Noen ganger er det slitsomt å være en singel kristen. Det er ingen ende på råd fra velmenende forfattere, bloggere, pastorer, lærere og ”dating-eksperter”. Det er konstant nye blogginnlegg, podcaster, taleserier eller bøker tilgjengelig for å lære oss om nøklene til ”bibelsk”-dating og hvordan begynne å gjøre ting på den riktige måten.

Jeg lurer på om noen generasjon før oss har hatt så mange oppskrifter over hvordan finne en ektefelle – og om noen generasjon har vært like forvirra før.

Selv om gode råd fra mennesker vi stoler på er noe vi burde søke og omfavne i livene våre, så er det forskjell mellom sunn visdom og ekstrem over-analysering.  

Det kan virke som om det å finne noen å gifte seg med er så komplisert at single må få prosessene definert og forklart for dem igjen og igjen. 

Det er ingen oppskrift!

I bunn og grunn leiter mange av oss etter en oppskrift – en dustesikker plan for å sikre seg Den Rette.

Dypt inni oss, så håper vi at om vi bare følger de riktige stegene, er vi garantert et fantastisk forhold eller et lykkelig ekteskap. Og så ser vi etter strategier for å date bedre og scroller gjennom punktliste på punkteliste som skal lede oss til mer tilfredsstillende forhold.

Problemet er at når vi blir opphengt i oppskrifter eller en punktliste, så er det lett å bli kritiske og kyniske. Vi evaluerer andre til en standard vi ikke holder selv en gang.

Det er lett å bli så opptatt av prosessen at vi helt mister personen som sitter på andre siden av bordet av syne. Sjekklistene i hodet blir større og viktigere enn muligheten til å lære å sette pris på den som har gitt oss av sin tid.  

Vi kan også falle i fella og tro at singlestatusen vår indikerer at det er noe galt med oss selv. Mange av alle dating-tipsene som fyller news-feeden vår daglig, tar utgangspunkt i at singelheten vår betyr at vi er middelmådige på forhold, og at vi må få skaffe oss de nødvendige ferdighetene for å få det til. Vi sitter igjen og klør oss i hodet og lurer på om vi har det som skal til for å få meningsfylt forhold – og spør oss om Den Rette kan eksistere i det hele tatt.

Ditch reglene

Kanskje det vi trenger, fremfor flere råd, tips og ”how to…”, er en påminnelse om at Gud skapte oss for relasjoner – både romantiske og andre. Han gav oss det gode behovet for å kjenne noen og for at noen virkelig skal kjenne oss. Han skapte oss med en lengsel etter intimitet. Og Han gav oss de verktøyene vi trenger for få det til.

Kanskje det er på tide at vi ditcher dating-regler og heller omfavner den friheten det er å vite at vi er skapt for dette. Forhold er en del av vår natur, helt uten at vi trenger en manual full av instruksjoner.

Forhold kommer ikke alltid til å være enkle, noe en kommer til å lære mer og mer i ekteskap også. Å bygge en plattform av tillit og forpliktelse tar både tid og arbeid, men det er en oppgave som Gud helt unikt har satt oss sammen til og utstyrt oss for. Det er en gave han har gitt mennesker, på tross av våre feil og våre synder.

I stede for å fokusere så mye på å finne en perfekt match, en som oppfyller våre krav, la oss i stedet spørre oss selv om vi er klare for å vise noen andre den enorme nåden Jesus har vist oss. Og, selv når vi jobber med personlig og åndelig vekst, så kan vi puste lettet ut i visshet om at det ikke er vår oppgave å ”fikse” oss selv. Det er Guds oppgave når han jobber i livene våre.

Omfavn prosessen

La oss fristille oss fra forestillingen om at det finnes et veikart til relasjonell suksess som vi må følge. Bibelen gir oss ingen oppskrift, og Gud gir oss ingen garanti for at forhold utvikler seg slik vi vil at de skal.

Han gir oss heller ingen garanti for at vi kommer til å ha noe romantisk forhold i det hele tatt. Men det han tilbyr oss er en forsikring om at han har gitt os evnen til å elske, og et løfte om at Han er med oss i prosessen.

Vi elsker fordi han elsket oss først. (1 Joh. 4:19)

Vi trenger ikke flere lister og regler for å navigere på veien mot et ekteskap. Vi trenger ikke å spille rollen som dommer på enhver date, eller å sette spørsmålstegn ved vår evne til å tiltrekke oss det motsatte kjønn. Vi har alt vi trenger. Vi kan gjøre og klare dette når vi lener oss til Gud for visdom og nåde.

Det kan hende vi gifter oss. Det kan hende vi ikke gjør det. Uansett så kan det hende at Jesus bruker de erfaringene vi får på den veien til å forme oss og gjøre oss mer like Han. Og, i bunn og grunn, så er det den suksess-standarden vi først og fremst burde hige etter.

 

 

Dating

I denne serien får du lese om forskjellige perspektiv på dating.

Denne saken ble originalt publisert på Relevant Magazine sine nettsider 22. desember 2015. Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.