Nytt år, ny start

Nytt år, ny start

Skikkelige nyttårsforsetter er for pyser og tullinger. Prøv heller iTros enkle, gjennomførbare billig-løsninger - snarveien til god samvittighet!

Tips og Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Tips & trikser spalten hvor vi hjelper deg å karre deg gjennom den grå hverdagen.

2013 er på plass, livet gjenopptar sin vante gang, og alt føles litt grått, kaldt og kjedelig nå som julas varme og sjokoladeinnsmurte omfavnelse har sluppet taket. Eller er det bare meg?

Uansett, med nytt  år følger nye takter. Mange av oss planlegger nok en (sannsynligvis ikke særlig langvarig) innsats på treningssenteret, nye og bedre studie- eller arbeidsvaner, mer grønnsaker og mindre brus, og kanskje en opprydning i diverse ignorerte deler av hus, klesskap og andre mørke kroker.

Selvfølgelig er det også mulig at du har droppet å ha nyttårsforsetter i år? Eller kanskje du bare glemte det? Eller har du – ikke utenkelig – allerede gått på en smell og brutt et av dine høytsvevende løfter før første uka er omme?

Man trenger heller ikke erklære nederlag ved første forglemmelse

Heldigvis er det  aldri for sent med nye nyttårsløfter. Dessuten trenger nye, gode vaner slettes ikke startes første januar. De kan like gjerne startes femte, eller første februar, eller i midten av mai. Og man trenger heller ikke erklære nederlag ved første forglemmelse (eller forsømmelse).

Her er et knippe kjappe forslag til små vaner du kan ha i bakhodet, og kanskje gjøre et mildt forsøk på å innføre i året som kommer:

  • Det er lett å tenke at man skal bli flinkere til å lese i Bibelen. Det er langt vanskeligere å faktisk gjøre det. Så hva med å følge en enkel leseplan? Hvis du har en smarttelefon eller nettbrett eller lignende, så kan du jo – helt gratis – laste ned Youversion, en app stappet med hundrevis av Bibeloversettelser på mange språk. Og der finner du også forskjellige leseplaner. Noen korte, noen lange, noen med mye å lese hver dag og noen med langt kortere bibeltekster, og noen for å fokusere på spesielle temaer og lignende. Og hvis du glemmer å lese en dag (eller en uke), så kan du bare oppdatere planen til hvor langt du faktisk er kommet. Genialt.
  • Hvem vil vel ikke bli et bedre menneske? Hjelpe de fattige, redde verden, gi masse penger i kollekt – rett og slett snu opp ned på alle de materialistiske og egoistiske prioriteringene på en gang. Fint det. Og hvor ofte klarer man egentlig å gjennomføre den slags planer? Ikke så ofte. Men det betyr ikke at man ikke kan begynne i det små! Hva med å bestemme seg for å smile til en fremmed på gata hver dag? Det er enkelt, koster lite, og gir en bonus i form av enten a) hjertelige smil tilbake, b) takknemlige blikk eller c) komiske, totalt forvirrede blikk. It’s a win-win!
  • Innfør ukens sang i tilværelsen! Gå på skattejakt i Spotify eller lignende, finn en sang du aldri har hørt før og liker, og spill den minst én gang per dag i en uke. Deretter finner du en ny. Bonuspoeng om sangen har oppbyggelig tekst og/eller gir deg masse energi.
  • Har du lagt merke til at nesten ingen kan noen vitser nå til dags? Alle kan den ene, gamle og trøtte om tomatene. Noen kan en og annen ”alle barna”-vits. Men hvor er det blitt av den store kunsten å kunne skikkelige, solide magelatter-vitser? Hva med å lære seg én ny vits hver uke? Et google-søk eller to skulle kunne gi rikelig med materiale. Og etter noen måneder vil du garantert være gjengens nye komikonge/dronning.

Ill.foto:  4nitsirk på flickr.com