Når David slår Goliat i Champions League-finalen

Når David slår Goliat i Champions League-finalen

Fotballen forteller noen vakre eventyr denne våren. Kanskje får vi ett til lørdag.

Kultur

I dag, lørdag 28.mai 2016, spilles Champions League-finale mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

Odd Inge Aas er tidligere iTro-journalist og jobber med sport i dagsavisen Aftenposten.

Som fotballsupporter er det lett å bli oppgitt over utviklingen i det moderne spillet. For hvert år som går blir det bare mer og mer penger involvert. Dessverre ser det ikke ut til at de fører så mye godt med seg. Heller tvert i mot.

Mens stjernene blir rikere og rikere og opparbeider seg noen helt uvirkelig store formuer (ifølge Forbes har Lionel Messi tjent tre milliarder kroner de siste ti årene), fjerner de seg mer og mer fra supporterne og folket.

De som faktisk til syvende og sist betaler lønningene deres.

Og for at stjernene, managerne og eierne skal tjene mer og mer penger, er det etter hvert blitt så dyrt å gå på kamp, kjøpe tv-abonnementene som må til eller handle en av draktene som byttes ut hver sesong, at flere og flere blant vanlige folk ikke lenger har råd.

En enorm forskjell

Heldigvis, de siste månedene har vi fått servert noen historier som er som lys i mørket. De gir håp, for de forteller at det ikke bare er pengene som gjelder. Du kan faktisk komme langt med samhold, lidenskap og ekte dedikasjon.

Den villeste historien er om lille Leicester som vant Premier League, den engelske ligaen som mer enn noen andre er blitt symbolet på hvordan pengekarusellen har tatt fullstendig av. Av og til virker det som den er fullstendig ute av kontroll.

Så rike som de største klubbene som Manchester City og –United, Chelsea, Arsenal, Tottenham og Liverpool er blitt, skal det egentlig ikke være mulig for andre lag å vinne ligaen.

Det er en så enorm forskjell på de økonomiske musklene, at lag som Leicester egentlig er sjanseløse. Ett år før de løftet Premier League-trofeet kjempet Leicester en desperat kamp for å unngå nedrykk. De berget seg med et nødskrik, men alle ekspertene var enige om at de kom til å gå rett ned denne gang. Et spillselskap mente det var så urealistisk at Leicester skulle vinne ligaen, at de ga sine tippere 5000 ganger innsatsen tilbake i gevinst om det skjedde.

Det ville er at det skjedde. Flere av konkurrentene hadde enkeltspillere på laget som kostet mer i innkjøp enn hva hele Leicester-laget gjorde til sammen.

Likevel vant de blå, og det er med rette kalt den største sensasjonen fotballhistorien.

Lillebrors revansje?

Det er ikke en like stor sensasjon om Atletico Madrid slår byrival og storebror Real Madrid i lørdagens Champions League-finale, men det er likevel en vakker historie.

For i Spania er det Barcelona og Real Madrid som er de to store. De er utrolig mye rikere enn konkurrentene, Atletico og de andre kommer egentlig langt bak.

For to år siden klarte imidlertid spillerne til Diego Simeone det kunststykket å vinne både den spanske ligaen og ta seg til finalen i Champions League. Det skulle egentlig ikke være mulig, men de klarte det.

I finalen ble Real Madrid for sterke, men lørdag har lillebror muligheten for revansje.

Tør vi håpe på et nytt eventyr? Det er lov å håpe, for fotballen trenger desperat disse historiene om at det er mulig for lille David å slå kjempen Goliat.

Kultur

I dag, lørdag 28.mai 2016, spilles Champions League-finale mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

Odd Inge Aas er tidligere iTro-journalist og jobber med sport i dagsavisen Aftenposten.