Menneskeverd i klinikk og politikk

Menneskeverd i klinikk og politikk

Abort, fosterdiagnostikk, bioteknologi, eutanasi og reservasjonsrett. Dette er en bok som handler om liv og død. Bokstavelig talt.

Lest

Morten Magelsen
Menneskeverd i klinikk og politikk:Bioetikk i lys av kristen tro
Lunde Forlag, 2013
168 sider
Kjøp boka hos Lunde Forlag.
Les første kapittel av boka.

Hvis du leser denne boka med forventning om at den skal være underholdende og morsom, kan jeg nesten garantere at du blir skuffet. Det er ikke en sånn type bok.

Det er ikke  en bok man bare pløyer gjennom og blir ferdig med, men en bok som du kan lære noe av, og som mest sannsynlig kan få deg til å tenke videre rundt temaene den tar opp. Den høres kanskje litt kjedelig ut til nå? Det kan jeg garantere deg at den faktisk ikke er.

Den forteller om vanskelige og kompliserte temaer på en forståelig og interessant måte. Temaene som tas opp er blant annet abort, fosterdiagnostikk, bioteknologi, eutanasi og reservasjonsrett. Hva kan det bety for samfunnet hvordan vi forholder oss til disse temaene?

Du kan velge å forholde deg likegyldig, men å være nøytral – det tror jeg ikke er mulig

Det er store  temaer som kan være vanskelige å sette seg inn i helt på egenhånd, men kanskje kan denne boka hjelpe et stykke på vei. Den gir klarhet i hva som menes med de ulike temaene, og tar oss med inn i debatten rundt dem. En debatt om liv og død. Bokstavelig talt.

Da er det kanskje ikke så dumt å kunne begrunne og tenke over sitt synspunkt litt skikkelig? Hva betyr menneskeverdet oppi det hele? Er det et svart-hvitt-tema, eller er det ikke så lett som det noen ganger kan virke ved første øyekast? Hvordan forholde seg til gråsonene? Det er nok av etiske dilemmaer som dukker opp i denne debatten…

Satt på spissen; du kan velge å ta til takke med de enkle og overfladiske argumentene, og egentlig ikke vite helt hva det er snakk om, eller du kan lese denne boka! Du vil ikke få ferdige svar servert på et sølvfat, men mest sannsynlig kan den gjøre deg litt klokere. Du kan velge å forholde deg likegyldig, men å være nøytral – det tror jeg ikke er mulig. Dagsaktuell? Ja!