Kinoaktuelle «I can only imagine» forteller historien bak den kjente lovsangen

Kinoaktuelle «I can only imagine» forteller historien bak den kjente lovsangen

Kristenhiten til MercyMe på kino.

I can only imagine

Biografi, drama (USA, 2018)
Regi: Jon Erwin og Andrew Erwin
1 t 50 min
Aldersgrense 9 år

Denne saken er laget for SnakkOmTro.no, som er drevet av Damaris Norge.

Historien bak tidenes mest solgte og spilte kristne sang er ikke bare en fortelling om å lage en sang om himmelen. Det handler like mye om hvordan omvendelse, forsoning og tilgivelse kan forandre en families liv.

Bart Millard (J. Michael Finley) må legge fotballkarrieren på hylla etter en skade. For å kunne fullføre skolegangen, må han melde seg opp i musikk valgfag. Der blir hans gode stemme oppdaget.

Forlater hjemmet

Når han så får et møte med Jesus på leir, er retningen gitt for hans liv. Men tilværelsen er tøff. Faren Arthur (Dennis Quaid) har et svært ustabilt humør og er rask til å dele ut både ukvemsord og slag. En dag forlater Bart hjemmet og lover å aldri komme tilbake.

Men etter en tid med turnéliv, vender Bart allikevel hjem igjen. Han oppdager da til sin store overraskelse at faren er blitt kristen, men også er dødssyk i kreft. Bart ser at den personlige omvendelsen har forandret Arthur totalt, noe som også får betydning for Bart og hans eget trosliv.

Bakgrunn for sangtittelen

Før faren dør av kreft, rekker de å forsones. Etter begravelsen faller noen ord fra Barts bestemor som fester seg hos ham, der hun undres over hva Arthur ser nå. Dette blir utgangspunktet for den berømte sangen om himmelen.

På dette tidspunktet var bandet MercyMe etablert, men de strevde med å få platekontrakt. Bart tilbød sangen til Amy Grant, ivrig etter å få den ut. Men Amy innså at sangen tilhørte Bart og gav den tilbake til ham, noe som førte til en unik karriere.

Hør også: «I can only imagine – Intervju med Lars Dahle» (7 min).

Forskjeller mellom film og virkelighet

Selv om enkeltelementer er blitt endret av filmatiske årsaker, er det meste av historien bygget på Bart Millards liv. Det gikk for eksempel over sju år etter farens død før sangen ble skrevet, og hans mor flyttet ut langt tidligere enn det filmen forteller. Men scenene der mishandlingen blir beskrevet, sier Millard selv er korrekte.

Millard har også fortalt at det er mulig at mye av farens ukontrollerte oppførsel hadde sin grunn i hodeskader, både fra en aktiv karriere i amerikansk fotball og en arbeidsulykke.

Godt mottatt i USA

Filmen fikk langt bedre omtale i USA enn de fleste tilsvarende filmer med et kristent budskap. Flere har trukket frem Dennis Quaid (The Day After Tomorrow), som spiller en mørk Arthur, samt J. Michael Finleys fantastiske sangstemme.

I åpningshelgen i USA overrasket filmen stort ved å gå rett inn på tredjeplass, og slo med det flere andre store filmpremierer. Filmskaperne har aktivt brukt pastorer i store kirker over hele USA som døråpnere og markedsførere, og ønsket å vise at det finnes et publikumssegment som vil ha flere slike filmer.

Denne saken er hentet fra SnakkOmTro.no, og er publisert med tillatelse.

Selmer Media

I can only imagine

Biografi, drama (USA, 2018)
Regi: Jon Erwin og Andrew Erwin
1 t 50 min
Aldersgrense 9 år

Denne saken er laget for SnakkOmTro.no, som er drevet av Damaris Norge.