Kamerat Zhang

Kamerat Zhang

Den gripende historien om en ungdom som velger å følge Jesus i verdens farligste land.

Lest

Roman:

Kamerat Zhang – Jan Vermeer

Lunde Forlag (2012)

Som vestlige kristne har vi det overordentlig finfint. Vi lever godt, slipper å skjule det vi tror på, kan samles til kristne møter når vi vil, gå med kors rundt halsen og Bibelen i ytterlomma, om vi vil. Vi kan poste bibelvers på Facebook, og høre på kristen musikk så det dundrer i stereohøytalerne.

Det er lett  å glemme at ikke alle er like heldige som oss. For noen – mange, ja veldig mange, faktisk – rundt om i verden koster det veldig mye å følge Jesus. Alt, til og med.

Men det er  ett land hvor det å tro på Jesus er mer livsfarlig enn noe annet sted. Samtidig er det det landet vi kanskje vet aller minst om, både når det gjelder forholdene for kristne og situasjonen ellers: Det er i Nord-Korea, verdens mest lukkede land.

Nærmest garantert et liv i konstant frykt, lidelse og død

Hvis du blir født i Nord-Korea (du har jo ikke akkurat et valg) er du egentlig i livsfare uansett. Men om du i tillegg velger å følge Jesus – og enda verre, hvis du våger å nevne det for noen og ønsker å la andre rundt deg bli kjent med ham – er du nærmest garantert et liv i konstant frykt, lidelse og død.

For oss i  Norge er det omtrent umulig å fatte hvor vanskelig det er. Hvor utrolig modige de kristne nord-koreanerne er, og hvordan de i det hele tatt tør. Men så handler det jo om noe som er større, mektigere og tryggere enn den frykten, lidelsen og døden som truer.

Kamerat Zhang er  en roman skrevet av Jan Vermeer, og forteller historien om Zhang, en nittenåring fra Nord-Korea som rives mellom plikten og kjærligheten til familien og til regimet – til den store leder. Under en enorm hungersnød flykter han til Kina, hvor han møter Jesus. Livet som hemmelig flyktning i Kina er fantastisk i forhold til det livet han forlot – men Gud gir han ikke ro. Må han vende tilbake? Til sulten, livsfaren – og døden?

Det er ufattelig, ekstremt og av og til svimlende smertefull lesning

Med utgangspunkt i  det organisasjonen Åpne dører vet om livet bak de beskyttede landegrensene forteller Vermeer en levende og gripende historie om hva som venter dem som tar imot Jesus i Nord-Korea. Det er ufattelig, ekstremt og av og til svimlende smertefull lesning. Men det er også en bok proppet av håp og oppmuntring til kristne over hele verden.

Boka er skrevet  for ungdommer, men burde leses av alle. Den er lettlest og spennende. Og ikke minst er det en bok som vil – og bør – drive leseren til forbønn. Vi trenger slike påminnelser. Historien om Kamerat Zhang vil sitte igjen lenge etter at siste side er lest.

Foto: Lunde Forlag