Hva er et menneske i stand til å gjøre for å ta hevn?

Hva er et menneske i stand til å gjøre for å ta hevn?

The Revenant skildrer hevnens mange sider.

Sett

The Revenant (Norgespremiere 22. januar 2015)
Drama/Eventyr
Twentieth Century Fox Norway
Aldersgrense 15 år

Sjekk ut score fra seere på IMDB

Det var den gang Amerika hadde fort i villmarken. Den gang hvite amerikanere kjempet med indianere om ressurser, verdier, menneskesyn og fremtid, kjempet med piler og krutt, kjempet med livet som innsats.

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) er sammen med jaktlaget sitt når de blir angrepet av indianere som ser på fangsten som sin. Bare noen få jegere overlever, og under flukten blir Glass stygt lemlestet av en illsint bjørn.

Det er vanskelig å dra på en skadet mann når man løper for livet, og laget blir enige om å la Glass bli liggende igjen under oppsyn av jegeren John Fitzgerald (Tom Hardy).

Fitz er kynisk, egoistisk, og gjør ufattelig mye ondt fordi han frykter for sitt eget liv. Han forlater lagkompisen livstruende skadet, utsultet og alene midt i ødemarken, mens vinteren nærmer seg og farer truer på alle kanter. Nå har Hugh Glass mistet absolutt alt som betydde noe, bortsett fra livet som også er i ferd med å glippe.

Tanken på å ta hevn er det eneste som gir den forkrøplede mannen kraft til å finne løsninger, men vil hevnen gi ham fred? Får han tilbake livet sitt ved å ta en annens?

Det brutale og nærgående

The Revenant er blodig på linje med ”Redd menig Ryan”. Det levnes liten tvil om hvilken skade en pil eller en bjørns tenner kan gjøre, og av den grunn har filmen fått 15 års aldersgrense – en grense som anbefales å respektere og som sier at det kan være greit å vurdere om man ønsker å se filmen til tross for den høye kvaliteten.

Men krigshandlingene står ikke nødvendigvis i veien for en fantastisk filmopplevelse, det er som om de understreker alvoret i historien fremfor å bare være unødvendige virkemidler. Det er som om ondskapen som kommer frem i redde og pressede mennesker blir avslørt. Filmens bruk av lys og lyd og kontrastene mellom det brutale, høylytte og det stille, nærgående sammen med sterke skuespillerprestasjoner løfter den opp på nivå med de aller største filmene vi har fått.

Sjekk ulike trailere for filmen The Revenant her.

Tilhører Gud

I The Revenant møter vi mennesker som påpeker at hevn ikke er menneskets ansvar, det hører Gud til. Det er kanskje lett å si når man selv er i fare for å motta denne hevnen. Men vi finner igjen denne tanken i Bibelen (Rom 12,19).

Når urettferdigheten er stor er det fort gjort å tenke øye for øye og tann for tann, og vi ser at Hugh Glass bruker ønsket om gjengjeld som metode for å overleve. Men Gud har et overblikk som mennesket ikke har, han lytter til bønner som mennesker ikke hører, han har tilgivelse som mennesker ikke kan gi. Derfor understreker Paulus at det er bedre for mennesker å overvinne det onde med det gode enn å ta hevn. Det er ikke fordi den som gjør noe galt skal slippe straff, men for at det onde ikke skal vinne over deg.

De aller siste sekundene av filmen reiser nettopp disse spørsmålene. Hva er forskjellen på straff og hevn? Hvordan kan man unngå at det onde vinner i et menneskeliv? Hjelper det å ta hevn?

Sett

The Revenant (Norgespremiere 22. januar 2015)
Drama/Eventyr
Twentieth Century Fox Norway
Aldersgrense 15 år

Sjekk ut score fra seere på IMDB