Hjelp, jeg skal ha andakt!
Hvordan i all verden lager du en andakt?
Du er blitt spurt om å ha en andakt et sted og du har takket ja. Men hvordan i all verden skal du komme i gang med forberedelsene? Jeg har ikke alle svarene, men gir deg gjerne noen tips.
1. Finn et tema eller en tekst
Det første du må gjøre er å finne et tema eller en tekst. Velg gjerne noe du brenner for, eller noe du har lært om Gud eller kristenlivet i det siste. Personlig vil jeg anbefale deg å velge en tekst fremfor et tema. Da har du noe konkret å ta utgangspunkt i, og forberedelsesprosessen vil bli enklere.
2. Å skrive andakt tar lengre tid enn det tar å skrive den ned.
Jeg begynner alltid forberedelsene mine med å lese teksten(e). Dersom jeg skal ha andakt over et tema, er det naturlig å samle flere tekster som omhandler dette temaet. (Søk gjerne på bibelen.no eller i en bibelordbok.)
Jeg pleier å lese teksten(e) en uke i forveien. Deretter lar jeg den jobbe i bakhodet mitt gjennom uken. Dersom poenger og tanker dukker opp i løpet av uken, noterer jeg dem den.
3. Hva har andre tenkt?
Hør eller les hva andre har å si om teksten/temaet ditt. Her finnes mange gode hjelpemidler. (Google, bøker, podcast.) Det finnes mange bra poenger i enhver tekst, og det er ikke sikkert at du kommer på alle selv. Stjel gjerne godt materiale fra andre talere, men pass på at du bruker dine egne ord.
4. Skriv ned et fullt manus
Jeg pleier å skrive ned et fullt manus. Det er ikke fordi jeg skal ha noe å lese opp fra, men fordi jeg vil være sikker på at jeg har gått gjennom det jeg skal si flere ganger. Et manus vil også hjelpe deg til å holde en rød tråd i andakten. Dersom du bare vil ha stikkord, er det fullt mulig å bruke stikkord i margen på manuset. Et fullt manus gjør det dessuten lettere å huske andakten til en annen gang på et nytt sted (Ja, det er lov).
5. Finn hovedpunktene i andakten
Før jeg skal holde andakten, setter jeg meg ned og tenker: «Hva vil jeg at folk skal sitte igjen med etter andakten?» Etter jeg har funnet svaret på dette spørsmålet, leser jeg gjennom andakten noen ganger til og kutter ut alt som ikke hjelper med å formidle hovedpoengene. Dette hjelper meg til å korte ned andakten til det mest nødvendige. En godt forbered andakt er alltid kortere enn en andakt «på sparket», den er også lettere å følge med på for tilhøreren.
6. Evaluering
Etter en andakt sitter jeg ofte med mange tanker om hva jeg gjorde bra og hva jeg gjorde mindre bra. Det er viktig å ta vare på disse tankene og reflektere over dem. Spør også om en som er litt mer erfaren enn deg kan være med å gi deg en evaluering av andakten. Det kan være kjipt å få tilbakemeldinger, men du vil vokse på dem!
Husk at andakten skal gjøre Jesus stor, ikke deg populær. Lykke til!