HillsongUNITED: Aftermath

HillsongUNITED: Aftermath

Den australske lovsangsmaskinen har gjort det igjen.

Hvis du har for vane å vanke i kristne ungdomsmiljøer i ny og ne har du relativt garantert sunget noen av Hillsong-sangene. For denne gjengen er eksperter på det jeg liker å kalle «stadionlovsang» – storslått lovsang som er perfekt for svære menigheter. Samtidig har sangene som oftest en enkel melodilinje i bunnen og en lettfattelig, men god tekst som gjør at de funker i mindre sammenhenger også. I lovsangssammenheng tror jeg det kalles oppskriften på suksess.

Den ekstra ventetiden har de tydeligvis brukt godt

Nå er det faktisk gått hele to år siden forrige plate fra Hillsong UNITED, en sjeldenhet tatt i betraktning at både de og Hillsongs andre musikalske hovedteam, Hillsong Live, vanligvis kommer med et album hver i året. Men den ekstra ventetiden har de tydeligvis brukt godt, forAftermath, som forøvrig er bandets andre studioalbum, er et solid stykke håndtverk.

Når man pøser ut album etter album i et så høyt tempo som Hillsong, skulle man tro at det var en reell fare for minst én av to ting: 1) Konsepttrøtthet, enten ved at de selv ender opp med å repetere seg selv eller at fansen går lei, eller 2) at de tyr til billige løsninger og pøser ut en masse middelmådige låter bare for å få fylt albumet i tide. Men merkelig nok klarer Hillsong-gjengen gang etter gang å unngå begge grøftene.

Kanskje fordi Hillsongs stil er blitt så definerende for lovsangssjangeren at man knapt nok tenker over at det tidvis er litt «hørt-det-før». Hillsong har blitt «standard-lovsang», der poenget knapt nok er å finne på noe nytt, men nettopp å holde på det samme gamle – bare med litt nye melodier og tekster så man kan bytte ut de låtene man har sunget for mye i det siste. Det er ikke negativt, det er bare faktum.

Mennesker som lar seg bruke av Gud – og som Gud helt åpenbart benytter seg av

Og så skal det sies at både låtskrivere, musikere og sangere er av aller, aller ypperste klasse. Dette er mennesker som lar seg bruke av Gud – og som Gud helt åpenbart benytter seg av.

ForAftermather et godt album. Det er akkurat som du forventer at det skal være – både tekstmessig og musikalsk – og det er gjennomført og av høy kvalitet. Og det er faktisk variert også – innenfor sine rammer. Sjefsvokalist Joel Houston løfter låtene han synger på til stadig nye høyder, men er slett ikke den eneste med kraftige lunger og solide stemmebånd på denne plata.

MedAftermathhar Hillsong UNITED levert varene enda en gang. For de fleste band ville en plate som dette sannsynligvis vært høydepunktet i karrieren, men for Hillsong er jo plater av dette kaliberet etter hvert bare blitt det man forventer av dem. Ikke desto mindre fortjener denne plata en plass i platesamlingen – og har du behov for nye lovsanger til ungdomsmøtene tror jegAftermather et godt sted å begynne.

Foto:Hillsong United

CD:

Hillsong UNITED – Aftermath

Hillsong Music Australia (2011)

Relatert: Hillsong Chapel – Yaweh