«Farmen-Cecilie»: – Jeg har fått mange fine samtaler om tro

«Farmen-Cecilie»: – Jeg har fått mange fine samtaler om tro

23-åringen fra Vennesla kunne ikke si nei da TV2-redaksjonen ba henne om å søke på det populære reality-programmet.

Farmen

Norsk realityserie som har gått på TV 2 siden 2001. Konseptet går ut på at 12–14 mennesker skal bo på en gård uten moderne hjelpemidler, slik det var for 100 år siden. Her skal de overleve ved å samarbeide så godt som mulig. I hver uke må to utvalgte deltakere kjempe en duell der den tapende part må forlate farmen. (Kilde: Wikipedia)

Cecilie Marie Røinås delte tidligere sin troshistorie om da hun mistet broren sin og da hun ble frelst som 8-åring på iTro.no. I skrivende stund er hun aktuell som deltaker på Farmen.

Les vitnesbyrdet hennes her: Mistet broren: – Selv om vi ikke opplevde helbredelsen vi ba om, har jeg aldri opplevd Gud så nær som i sykdomsperioden

Tilbake til 2024

Teologistudenten måtte sette hverdagen i 2024 på vent da hun reiste inn på Farmen-gården. Nå er hun ferdig med innspillingen og tilbake til den teknologiske hverdagen.

Cecilie studerer teologi og ledelse på HLT og er ellers daglig leder i Velg livet og podkastvert i podkasten SaraPodden.

Hadde aldri gjort det på eget intiativ

iTro treffer venndølingen på UiA for en prat om Farmen-oppholdet.

Les også: Farmen-aktuelle Martin: – Aldri lest så mye i Bibelen som inne på Farmen

Ble anbefalt å søke

Cecilie forteller at hun i utgangspunktet aldri hadde vurdert å søke på Farmen, men da TV2 ringte og anbefalte henne å gjøre det, ble ting litt annerledes.

– Jeg hadde aldri gjort det på eget intiativ, men da de ringte, tenkte jeg dette var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. «Det er 4000 søkere, denne muligheten får jeg ikke igjen. Denne sjansen må jeg bare ta», tenkte jeg. Jeg hadde vært dum hvis jeg sa nei, forklarer hun engasjert.

– Fin arena for å dele tro

Men det var ikke først og fremst konkurransen som var motivasjonen til Cecilie.

– Farmen er en veldig fin arena til å dele tro. Så har jeg tenkt hvis det var noe jeg kunne være med på av reality, så var det Farmen. Der er man mye sammen med folk og det kan åpne for ting i etterkant også, forteller hun.

Jeg hadde likevel en fred for at det var riktig å bli med

Cecilie fikk nylig delt sitt vitnesbyrd i Se og Hør som en direkte følge av at hun er Farmen-deltaker.

Cecilie ser på Farmen som en god mulighet til å dele troen hennes på Jesus. FOTO: Marcus Kvitne Bere/Strix Televisjon/TV 2

– Så det var ikke skummelt å takke ja?

– Jojo, sier hun og ler godt.

Og fortsetter:

– Det var veldig skummelt. Man blir jo filmet fra man våkner til man legger seg. Jeg hadde mange tanker rundt det og kjente at det var ubehagelig også, men jeg hadde likevel en fred for at det var riktig å bli med, sier hun.

Det ga meg en ro

Videre forklarer hun at vissheten om at det ikke var noe hun hadde søkt inn i selv for å bli kjent, men at det var en mulighet hun fikk, gjorde valget om å takke ja lettere.

– Det ga meg en ro. Så var jo utgangspunktet mitt at jeg ville være med så lenge som mulig, men det var ikke slik at alt raknet og «Farmen-drømmen» ble knust om jeg ikke skulle vinne heller. Jeg så bare frem til en skikkelig gøy opplevelse, smiler hun.

Fremførte kristen sang

Allerede første kvelden fikk Cecilie synge «I have decided to follow Jesus» for sine medforpaktere. Det førte til at ei av deltakerne begynte å gråte, men klippet ble ikke tatt med TV.

Så var det ei jeg leste Bibelen for nesten hver kveld

Alle på gården visste dermed at Cecilie var kristen fra dag en og hun forteller at det var blandet hvordan folk møtte hennes tro.

– Det er ikke alle du får de dype samtalene med eller som er like mottakelige, og det er veldig forskjellig hvordan folk mottar det. Men det som er fint på Farmen er at man uansett blir kjent med folk. Det er ikke et polarisert debattforum som det ofte blir i media, men her kan man prate ansikt til ansikt på en ordentlig måte, forklarer hun.

Kristne sanger, bibellesing og bønn har Cecilie fått delt med sine medforpaktere på gården. Her er hun sammen med Seble. FOTO: Marcus Kvitne Bere/Strix Televisjon/TV 2

Leste Bibel og ba for de andre

Til tross for ulik mottakelse sitter Cecilie igjen med mange fine øyeblikk fra oppholdet.

– De satt pris på bønn og kunne spørre meg om jeg kunne be for dem. Jeg har fått mange fine samtaler om tro. De spurte om samfunnsaktuelle ting som nyåndelighet og energier, seksualitet og hva det vil si å være kristen. Det var samtaler om alt mulig.

– Så var det ei jeg leste Bibelen for nesten hver kveld. Hun spurte om jeg kunne gjøre det, så det ble en en veldig fin ting. Man går rundt og jobber hele dagen, så kommer plutselig det spørsmålet. Det var veldig fint, smiler hun.

Kristen på «bortebane»

Cecilie har de siste årene eksponert seg i det offentlige rom rundt ulike kristne temaer, blant annet om abort, men det har ofte vært på kristne arenaer. Hun synes det er en gøy utfordring å få dele troen sin litt på «bortebane».

– Det er sinnssykt mange som ikke har et forhold til kristen tro, annet enn kanskje ei kristen bestemor. Hvis man spør folk på gata i Oslo hva evangeliet er, så tror jeg det er veldig få som kunne forklart hva som er kjernen i den kristne tro.

– Farmen er et av de mest sette familie-realityprogrammene, så det er veldig gøy at jeg kan få være der som kristen å dele evangeliet, så kan deltakelsen og relasjonene jeg får igjen åpne for at jeg kan dele troen på andre måter, forteller hun.

Saken fortsetter etter bildene.

FOTO: Marcus Kvitne Bere/Strix Televisjon/TV 2
Cecilie ble valgt som andrekjempe allerede i den andre uken inne på gården, men da imponerte venndølingen og slo ut den sterke konkurrenten Jonathan i hesteskokasting. FOTO: Marcus Kvitne Bere/Strix Televisjon/TV 2

Avhengig av Gud

Teologistudenten kjente på at det var krevende å ikke ha det kristne fellesskapet rundt seg som hun har på Sørlandet i 2024. Hun forteller at gode rutiner var nøkkelen for å bruke tid med Gud.

Jeg kjente på hvor mye det betydde å ha et kristent fellesskap

– Jeg fikk ha med egen Bibel, så det var jeg veldig glad for. Mot kvelden hver dag trakk jeg meg litt bort for å be og lese i Bibelen. Det var det viktigste jeg gjorde der inne og jeg kjente det på hele kroppen hvor avhengig jeg var av å bruke tid med og få styrke av Gud, mimrer hun.

Tok til tårene

Da Cecilie var på møte igjen med bønn, lovsang og nattverd tilbake i 2024, måtte hun ta til tårene.

– Jeg kjente på hvor mye det betydde å ha et kristent fellesskap. Et fellesskap som du kan be, dele ting og lovsynge sammen med. Jeg skjønte hvor heldig jeg er som har dette til vanlig, smiler hun takknemlig.

Utfordringer

Med seg inn på gården hadde hun vissheten om at mange stod henne i ryggen og ba for henne, tips fra tidligere Farmen-deltaker og nåværende Dagen-redaktør, Vebjørn Selbekk, og mange timer bak seg med øksekast, likevel var ikke alt like enkelt inne på gården.

Jeg var veldig opptatt av å ikke si noe stygt om andre

– Det som jeg ble mest sliten av var når det sosiale spillet gikk over til å flytte fokus fra seg selv og over til negative ting hos andre. Man merket på hele stemningen at folk pratet om hverdandre, sukker hun og fortsetter:

– Men det ville ikke jeg være en del av. Jeg må stå for det jeg gjør, så må de andre stå for sitt. Jeg var veldig opptatt av å ikke si noe stygt om andre, forklarer hun og sier at det er helt fair å prate taktikk, men at det blir galt når det overføres til baksnakking.

Utelukker ikke ny reality

– Var dette første og siste gangen du deltok på reality?

Hun ler og svarer:

– Jeg synes det er vanskelig når det er et sosialt spill, så det må i så fall være noe konkurransedrevet. For i konkurranse er det ikke noe personlig, sånn som det for eksempel var i tvekampen. Så ja, det kunne kanskje vært gøy å være med på et konkurransedrevet program en gang i fremtiden, avslutter hun med et lurt smil.

Anton Soggiu/Strix Televisjon/TV 2

Farmen

Norsk realityserie som har gått på TV 2 siden 2001. Konseptet går ut på at 12–14 mennesker skal bo på en gård uten moderne hjelpemidler, slik det var for 100 år siden. Her skal de overleve ved å samarbeide så godt som mulig. I hver uke må to utvalgte deltakere kjempe en duell der den tapende part må forlate farmen. (Kilde: Wikipedia)