En kamp mot usynlige monstre?

En kamp mot usynlige monstre?

Både Bibelen og Stranger Things beskriver en usynlig virkelighet med mørke krefter.

Sett

Stranger Things er en Netflix-serie som kom i 2016.

Sjanger: Sci-fi og fantasy.

SnakkOmTro  er en del av Damaris Norge

Hvordan skal vi forstå og forholde oss til det Bibelen sier om dette?

Når tolv år gamle Will Byers forsvinner sporløst fra Hawkins, Indiana, blir den rolige småbyen snudd på hodet. I den populære Netflix-serien Stranger Things følger vi en nerdete og heltemodig vennegjeng som trosser overnaturlige mysterier og hemmelighetsfulle myndigheter på leting etter kameraten sin – alt kledd i en herlig nostalgisk drakt med sjarmerende og smånifse synth-lyder fra den analoge tidsalder.

Mysteriets kjerne springer ut fra et lokalt laboratorium. Her har man laget en åpning til en usynlig verden». Dette ser ut til å være en parallell dimensjon som overlapper og berører den synlige verden. Ut fra dette kalde og tomme mørket kommer et monster som kidnapper barn. Det er bare synd for monsteret at det støter på Will Byers trofaste kamerater.

Bibelens usynlige virkelighet

Bibelen beskriver en virkelighet med usynlige, mørke krefter. Demonutdrivelse var en stor del av Jesu virksomhet, og Paulus sier for eksempel at «vi kjemper en kamp mot ondskapens åndehær i himmelrommet».

Anmeldelsen fortsetter under traileren. 

Hvordan skal vi forstå Bibelens skildringer av åndelige, mørke krefter?

  • Alle kulturer har hatt behov for å forklare og sette ord på tilstedeværelsen av uforståelig ondskap. I dag bruker vi blant annet film som språk for å sette ord på det onde. På Jesu tid hadde man mange populære myter som forsøkte å forklare tilstedeværelsen av lidelse i verden. Blant annet utenombibelske tolkninger av beretningen i 1. Mosebok 6.1-4, der ondskapen vokste da gudesønner tok menneskedøtre til ekte, sier Cato Gulaker.

Han er lærer og stipendiat ved Ansgar Teologiske Høgskole, og spesialist på djevelen. I dette feltet er det stort behov for å rydde opp, mener Gulaker.

  • Vi finner ingen knivskarpe definisjoner på hva disse onde, åndelige kreftene er, med mindre vi framelsker enkelte vers og forkaster andre. Men hvis man skal generalisere, har tekstmaterialet dette til felles: Det finnes en åndelig virkelighet som er negativ for oss. Å forholde seg til denne virkeligheten er en del av det å leve som skapning og menneske, sier han.

Ingen ansvarsfraskrivelse

Hvordan skal vi forholde oss til dette? Cato Gulaker gir to viktige punkter:

  1. Bibelens budskap er at mennesket selv har ansvaret og skylden for at ting går galt. Det er ikke satan eller demoner som trenger korset, men oss mennesker.
  2. Det finnes krefter som kan være en snublestein for oss, men vi er ikke bare ofre for dette. Demonene og djevelens tilstedeværelse i det Nye Testamentet representerer et valg man ikke skal ta. Jobben vår som menneske er å velge det motsatte. Vi bør heller ikke falle for en usunn åndelighet der vi er superstjerner på Guds rockescene som skal oppsøke og kjempe mot det onde.

Sett

Stranger Things er en Netflix-serie som kom i 2016.

Sjanger: Sci-fi og fantasy.

SnakkOmTro  er en del av Damaris Norge