Brød på vannet

Brød på vannet

Brød på vannet er en spennende bok om andre verdenskrig, som er både sann og oppdiktet på samme tid.

Nygift og gravid rømmer Hanna og moren Helena fra Krakow. Året er 1945 og russerne nærmer seg. Det er kaos og flyktninger overalt, alle med et håp om frihet. Hannas far og ektemannen Tadeusz må bli igjen i byen på ordre fra tyskerne. Igjennom krigen har Johann, Hannas far drevet farlige forhandlinger. Han har jobbet for nazistene, samtidig som han har betalt sivile fri fra fangeleirer og arrestasjoner.

Tadeuz blir sendt til fangeleir, og håpet om å se kona, svigerfaren og resten av familien igjen holder Tadeusz motet oppe.

Som flyktning og  flere måneder på vei i svangerskapet, kjemper Hanna sin egen kamp for å overleve. Sammen med moren kjenner hun på angsten, sulten og nøden, mens hun blir vitne til det ene marerittet etter det andre.

Et annet sted i Polen kjemper en annen mann seg igjennom krigen. Den amerikanske, men polsk fødte spionen Jacek, lever dag for dag med en stadig byttende identitet. Han har forlatt sin kone Barbara, uvitende om barnet hun har i magen, for å gjøre tjeneste for et land han kanskje aldri vil returnere til.

Alle kjemper sin personlige krig for å overleve situasjonen de befinner seg i

Sammen, men uavhengig  av hverandre, kjemper disse menneskene hver sin personlige krig for å overleve situasjonen de befinner seg i. Alle med håpet om å se sine nærmeste igjen. For noen blir det bare med håpet.

Boka Brød på vannet, inneholder mange sterke følelser som angst, lengsel, kjærlighet, smerte og hat. Dette er tematikk det ikke er uvanlig å kjenne igjen fra krigsromaner. Boka er vevd sammen av sanne historier og erfaringer fortalt av menneskene som har opplevd dem. Dette gjør boka både sann og oppdiktet på samme tid, noe som jeg tror får fram innlevelsen hos hver enkelt som leser den.

Fordi boka hopper  en del fram og tilbake i tid, samtidig som det fortelles om to parallelle handlinger, kan boka være litt innviklet å lese i starten. Når du derimot har satt deg inn i de to handlingene, er boka ganske lettlest. Personlig syns jeg dette var en god bok og absolutt verdt å lese for alle med interesse for denne sjangeren.

 

Bok:

Brød på vannet, av Anne de Graaf
utgitt på Lunde Forlag (2011)

Denne anmeldelsen er skrevet av Helene Andersson (17). Vil du også anmelde bøker for oss?

Foto: Lunde Forlag