Bazinga!

Bazinga!

Om The Big Bang Theory og religion.

Bazinga! Dersom dette ordet sier det noe, er du antakeligvis en av dem som følger med på TV-suksessen The Big Bang Theory. Du er ikke den eneste. Serien om de nerdete gutta Leonard, Sheldon, Rajesh og Howard og deres mindre skolerte nabo Penny har nå begynt på sin femte sesong i USA, vunnet flere Emmy-priser (bl.a. for beste mannlige skuespiller) og sees av millioner amerikanere hver uke.

Nerdene ler fordi  de kjenner seg igjen i serien (sånn som jeg gjør), og alle andre ler fordi gutta er håpløst lite sosialt oppegående. Det er med andre ord en jordnær serie, karikerte figurer til tross. Men hva har en så vitenskapsorientert komiserie å si om tro og livssyn?

Personene er ikke akkurat spesielt opptatt av religion og et religiøst liv

Man skal ikke  se lenge på The Big Bang Theory før man skjønner at personene ikke akkurat er spesielt opptatt av religion og et religiøst liv. Likevel er ikke religion fullstendig ute av bildet i serien, for flere av dem har religiøs bakgrunn. Men i The Big Bang Theory har religion først og frems noe med ens bakgrunn å gjøre. Raj er som indere flest hindu, men spiser gjerne storfekjøtt (han hater indisk mat). Howard er jøde, men elsker bacon-cheeseburgere fordi han da bryter to matforskrifter på en gang (han er med andre ord skikkelig radikal). Forloveden hans Bernadette er katolikk, uten at det ser ut til å bety mye for hennes åndelige liv. Og Sheldon har som sønn av en sørstatsbaptist fått avsmak for alle former for personlig tro. At de fleste i serien (med unntak av Sheldon) har et ganske løssluppen praksis på det seksuelle plan bekrefter at religion først og fremst er en kulturell greie for dem.

Dette betyr likevel  ikke at religiøse mennesker ifølge serien er dumme fanatikere. Mora til Sheldon er kanskje ikke verdens mest skolerte dame, men med sunn fornuft og bein i nesa viser hun alltid sin intellektuelle sønn hvor skapet skal stå. Men i det store og hele har religion lite å si for folk flest i serien. Fremfor å fremstille religion som noe negativt, har The Big Bang Theory den holdningen at religion er noe ubetydelig.

Å være fan av tv-serier som står for holdninger som kræsjer med det Bibelen mener er utfordrende for oss

Vi kan kjenne  igjen holdningen rundt oss at religion og kultur er egentlig mye av det samme. I vårt land er det en del av kulturen å døpe barna sine og bli konfirmert, og da kan man kalle seg en kristen. Alt dette med Bibelen, Jesus, synd og nåde er det liksom ikke så farlig med, tenker man. Men så enkelt er det ikke. Jesus sa: «Vend om og tro evangeliet!» Jesus kaller oss ikke til å være kulturelt kristne; han kaller oss til å være kristne. Han kaller oss til å tro på det han gjorde for oss, og å la det påvirke livene våre slik at det merkes. Å tro på Jesus er verken dumt, uvitenskaplig eller ubetydelig. Det er nødvendig. Og jo mer tid en bruker med Jesus fremfor The Big Bang Theory og annen underholdning, jo mer får han påvirke livet ditt.

Vi i iTro vet at det å være fan av tv-serier som står for holdninger som kræsjer med det Bibelen mener er utfordrende for oss. Vi må holde to tanker i hodet samtidig. Derfor skriver vi om ting i kulturen som påvirker oss med jevne mellomrom. Les for eksempel Let me entertain you? og Du blir det du priser i tillegg til denne saken. Lykke til med å gjøre gode prioriteringer

Hver lørdag er kulturdag på iTro.
Da kan du blant annet finne anmeldelser og anbefalinger av plater, bøker og filmer. Eller intervjuer og kulturartikler med mer

Pressefoto:  CBS / Warner Bros