Batman vs Superman: Dawn of Justice

Batman vs Superman: Dawn of Justice

Sett

Batman vs Superman: Dawn of Justice (norgespremiere 23.mars 2016)
Genre: Action, Eventyr, Fantasy
Aldersgrense: 12 år
Lengde: 2 t. 31 min.

Warner Bros. Pictures, Ratpac-Dune Entertainment, Atlas Entertainment/Cruel and Unusual

SnakkOmTro  er en del av Damaris Norge

Det kritikere avfeide som elendig historie, liten respekt for tegneseriene, overprodusert CGI (dataskapte bilder), overlesset med spesialeffekter og minst en halv time for mye film. Det omfavnet kinopublikum i påsken. Batman vs Superman har satt ny verdensrekord for publikumsbesøk i en åpningshelg for superheltfilmer.

Sammensurium av krefter og vold

Det er ikke til å komme unna at i en film der to superhelter med ekstreme muligheter får bruk for alle talenter de har fått, der ender det med mye som går i luften på spektakulært vis. Men her blir det rett og slett for mye av det gode, og det blir et sammensurium av gode krefter mot gode krefter – som begge bruker massiv vold i kampen for nettopp – det gode. Derfor er ikke dette en film man nødvendigvis må eller bør se, men det er en film som løfter spørsmål man trenger å forholde seg til.

Bekrefte og utfordre

Batman vs Superman: Dawn of Justice spiller sterkt på kjente bilder som illustrerer Bibelens lidelseshistorie i det den forsøker å fremstille Superman som en slags frelsende Jesus. Problemet er som den kristne avisen Christianity Today poengterer: ”Hvis du skal legge inn så mange opplagte hentydninger […] til evangelienes beskrivelse av Jesu død og oppstandelse, (…) foreslår jeg ydmykt at du virkelig må ha et poeng.” Her faller sammenligningen til jorden. Samtidig kan det at en film med så stort nedslagsfelt løfter frem en slik historie benyttes til å samtale om Jesu død, hva det innebar, hva det kostet og hvilke konsekvenser det har for oss.

Tankehjelp

Når Lex Luthor Jr avviser Gud på grunnlag av det kjente argumentet om det ondes problem, kommer han borti et av de mest frustrerende tankeprosjektene for mange, både troende og ikke-troende. Det er liten tvil om at mange vil kjenne seg igjen i Lex resonnement, og at mange vil ha behov for hjelp til å se at dette argumentet er grundig gjennomgått av teologer i århundrer. Det samme gjelder spørsmålet om hvordan Gud avgjør hva som er riktig: mener han det fordi det er riktig, eller blir det riktig fordi han mener det?

Les også: Hva billettsuksessen Batman vs Superman: Dawn of Justice lærer oss om å engasjere unge menn i åndelige, moralske, sosiale og kulturelle spørsmål.

Kommer fra et såret hjerte

Flere anmeldere påpeker at noe av problemet ved Batman vs Superman: Dawn of Justice er at den løfter frem mange viktige spørsmål, men gir aldri svar på dem. Der ligger vår utfordring og vår mulighet. ”Vær alltid klare til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier”, skriver Peter (1 Pet 15). En seer påpekte et sentralt faktum ved Luthors historie som også er viktig å holde frem: spørsmålet om hvorfor det er så mye ondt i verden kommer fra et såret hjerte. Luthor har opplevd en far som uttrykte kjærlighet gjennom streng disiplin og vold. Hvordan kan en slik bakgrunn møtes av en handlende kjærlighet fra Gud – gjennom hans etterfølgere?

 

 

Sett

Batman vs Superman: Dawn of Justice (norgespremiere 23.mars 2016)
Genre: Action, Eventyr, Fantasy
Aldersgrense: 12 år
Lengde: 2 t. 31 min.

Warner Bros. Pictures, Ratpac-Dune Entertainment, Atlas Entertainment/Cruel and Unusual

SnakkOmTro  er en del av Damaris Norge