Åpen om tro på NRK   

Åpen om tro på NRK   

Tuva Fagermoen tvilte aldri på om hun skulle være åpen om troen.

"Klar til strid"

En dokumentarserie av NRK hvor vi følger rekruttenes møte med forsvaret. Serien ble sendt jan-mars 2023.

Tuva Fagermoen
Alder: 22
Fra: Oslo, men har også bodd deler av livet i Bergen.

Har vært mye på leirer i regi Misjonssambandet, blant annet UL. Studerer nå i Oslo for å bli lærer.

I   «Klar til strid» følger NRK rekruttene ved Setermoen leir i Bardu kommune. Ifølge Tuva Fagermoen (22) var regissøren tydelig på at de skulle bli framstilt slik at de kjente seg igjen. Da ble det helt naturlig for henne at troen kom frem.

– Regissøren kom veldig tett på før vi begynte å filme. Jeg sa allerede i intervjudelen at jeg var kristen, og var åpen om at det var en viktig del av meg.

Stor overgang

I serien får vi innblikk i hverdagen på godt og vondt, og Fagermoen kan bekrefte at det til tider var tøft.

– Det var en konkurransekultur og et machomiljø. Det var en stor overgang å gå fra mitt vanlige liv til et sted med fokus på hvordan man mest effektivt dreper noen.

I tredje episode uttrykker Fagermoen at hun er glad hun har vokst opp med kristne verdier. Nå trekker hun frem menneskeverdet som en av de viktige verdiene hun tar med seg videre.

– Når man kommer inn i forsvaret blir man skikkelig nedbrutt og ingenting man gjør er bra nok. Det at jeg hadde vissheten om at jeg er god nok som jeg er, at jeg er verdifull, tror jeg hjalp mye.

Setter spor

Nå studerer Fagermoen til å bli lærer i Oslo og bor i kollektiv. Hun har hatt flere samtaler om tro i etterkant av programmet.

– Jeg har blant annet snakket med en som var kristen tidligere, men som har falt litt fra. Han sa at etter å ha sett serien ville han kanskje prøve kirka igjen. Hvis jeg har sådd noen frø er jo det veldig fint.

Jeg tror frykt for tap av anseelse kan være en grunn til at en del lar være å fortelle om sin tro. (Thor Haavik)

Det er ingen selvfølge at man deler om tro i mediene. Thor Haavik har de siste årene vært å se på TV-skjermen ved flere anledninger. Han har også tatt bevisste valg om å være åpen om troen og skriver til Utsyn: – Media er en arena som når mange mennesker. Det er vanskelig å vite betydningen av det, på samme måte som annen forkynnelse. Men at det har virkning og setter spor, tenker jeg det er god grunn til å tro.

Strevd med

På spørsmål om hvorfor enkelte velger å ikke dele skriver Haavik: – Jeg tror frykt for tap av anseelse kan være en grunn til at en del lar være å fortelle om sin tro. At andre skal oppleve deg som dum, rar, ikke ville ha med deg å gjøre, tillegge deg meninger eller lignende.

Fagermoen forteller at hun tidligere kjente mer på dette. – Jeg har gått de rundene med meg selv før, og det har vært noe jeg har strevd litt med. Nå er jeg blitt tryggere på hvem jeg er, og blitt vant til at det går helt fint å stå for det.

Saken ble først publisert i Utsyn, og er gjengitt med tillatelse.

NRK

"Klar til strid"

En dokumentarserie av NRK hvor vi følger rekruttenes møte med forsvaret. Serien ble sendt jan-mars 2023.

Tuva Fagermoen
Alder: 22
Fra: Oslo, men har også bodd deler av livet i Bergen.

Har vært mye på leirer i regi Misjonssambandet, blant annet UL. Studerer nå i Oslo for å bli lærer.