Man er ikke rar om man vil unngå alkohol og sex i ungdomstiden

Man er ikke rar om man vil unngå alkohol og sex i ungdomstiden

Det er utfordrende å følge Bibelen i ungdomstidens mange fristelser.

Spørsmål & svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under iLivet og Spørsmål og Svar.

Har du et spørsmål du lurer på, kan du sende det til iTro@nlm.no.

Jeg har mange kristne venner som har hatt en periode hvor de tester ut det å drikke seg full og eksperimentere med sex for eksempel. De tingene som ofte kan være «no go» i kristne miljøer, men som kan bli veldig fristende å teste ut når det er så «vanlig» i norsk kultur, og kanskje spesielt som ungdom og  i russetiden.

Hvorfor skjer det med så mange? Er man rar om man ikke gjør det? Trenger man en slik periode? Hva mener Gud?

Nei, du trenger ikke en slik periode. Som kristne skal vi leve etter det Gud sier er best for oss, og ikke sammenligne oss med hva ”alle” andre gjør. La meg utdype:

Hvis du har bygget en maskin, og du lurer på hvordan maskinen fungerer, da går du til den som har laget maskinen for å spørre. Dette bildet kan også brukes på oss mennesker der det er Gud som faktisk vet hva som er best for oss, da det er han som har skapt oss. I Efeserbrevet 4:22 står det:

Lev da ikke som før, men legg av det gamle mennesket som blir ødelagt av de forførende lystene.

Guds gode vilje for oss

Dette gjelder for alle kristne, uansett alder eller tid. Jeg vil anbefale å lese hele Efeserbrevet som skriver mer om dette, samt mange andre gode tekster i det nye testamentet som skriver om dette her. Det at Gud vet hva som er best for oss er en bra ting! Det gjør at vi kan stole på Guds gode vilje for oss, og ikke tvile på om det er den riktige veien å gå. 

Så vil jeg si noe om at Gud er en tilgivende Gud. Når du går på smeller i løpet av livet, er det alltid rom og mulighet for tilgivelse og starte på nytt – det er det som er så fantastisk med nåden! Likevel skal vi ikke bruke nåden som en sovepute, som en unnskyldning til å ikke gjøre det som Gud sier er det beste for oss. Det tjener ikke til det gode.

Å sette Gud først

Jeg hørte en gang noen si at vi mennesker elsker, men ofte i feil rekkefølge. Vi elsker ting, mennesker og Gud, men vi setter ikke alltid Gud først. Det er ikke rart at vi mennesker elsker følelsen av å «passe inn» og vil gjøre som de andre gjør, men kommer den kjærligheten foran Gud, ja, da blir det helt feil.

Hvis vi elsker Gud først får det også konsekvenser for livene våre. Det er ikke noe vi skal ta lett på.

Kjærligheten til Gud, og å sette Gud først i livet må komme fra hjertet, og ikke være noen lovbud som tres over hodene på oss så vi føler at vi bli tvunget til noe. Bibelen sier at det er bedre at du er kald eller varm enn lunken. Med det tror jeg Paulus mener at det ikke er godt for mennesket og bare sette Gud først noen ganger. 

Vårt kall i livet er å bli forvandlet av Guds kjærlighet ved å leve nær han, slik at vi kan gi den kjærligheten videre til de fattige, de ensomme, og alle som ikke har fått erfart Guds kjærlighet. Dette er vårt kall som kristne, og det vi skal være opptatt av.  Lykke til!

Spørsmål & svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under iLivet og Spørsmål og Svar.

Har du et spørsmål du lurer på, kan du sende det til iTro@nlm.no.