Sjalusi og misunnelse

Sjalusi og misunnelse

Hvis du noen gang har sammenliknet deg med andre, vet du kanskje hva det vil si å være sjalu eller misunnelig.

Å være sjalu betyr at du skulle ønske du hadde noe en annen person har. Kanskje de flotte klærne eller den populære personligheten. Misunnelse kan innebære at du ikke unner et annet menneske egenskaper, status, evner eller eiendeler. Begge er negative følelser som kan gjøre veldig vondt, og såre både deg selv og den andre. Disse følelsene tror jeg spesielt er vanlige hos oss jenter.

Tenk å være full av slike gode egenskaper

Bibelen er veldig  tydelig omkring begrepene sjalusi og misunnelse. Ett av de ti budene sier at du ikke skal ha lyst på noe som er andre sitt (2 Mos 20,17). I Galaterne står det at det onde i oss kan føre til misunnelse, og at de som misunner ikke skal arve Guds rike (Gal 5,21). Samme sted i Galaterne, står det om Åndens frukter (Gal 5,22-26). Åndens frukter er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, tålmodighet og selvbeherskelse. Tenk å være full av slike gode egenskaper. Vi som tror på Jesus og ønsker å være lik ham kan få leve slik at alle disse egenskapene visker ut sjalusi og misunnelse.

For ikke lenge  siden mistet jeg min kjære farfar. Farfar var omtenksom, raus, opptatt av misjon og hadde alltid tid til barn og barnebarn. Under minneordet i begravelsen ble det sagt at i et av de siste vitnesbyrdene farfar hadde, leste han en sang som handlet om det å bli enda mer lik Jesus:

Å, var eg meir deg, Jesus lik, Så hjartevarm og god,
Med same kjærleik utan svik Som du i striden stod!
Å, var eg meir med liv og tru, i alle ting som du,
Som du, Min Gud, kor sæl eg var!

Dette gjorde sterkt inntrykk på meg. Tenk at farfar som allerede var så snill og god, ønsket å bli enda mer lik Jesus.

glede over alt det du har istedenfor lyst til å ha det hun har

Jeg vil at  du neste gang du ser på en annen jente og føler på sjalusi eller misunnelse, ber Jesus om å hjelpe deg til å bli mer lik han. Da klarer du kanskje å kjenne på kjærlighet istedenfor hat; glede over alt det du har istedenfor lyst til å ha det hun har; fred istedenfor uro eller krangel i vennskapet deres; overbærenhet istedenfor nedlatende tanker om henne; vennlighet og godhet istedenfor dømming; trofasthet istedenfor tap av venninne på grunn av ting eller evner; tålmodighet istedenfor stadige jag etter nye eiendeler og selvbeherskelse istedenfor selvopptatthet.

Måtte vi bli jenter som unner hverandre det beste, og er takknemlige for den vi er og alt vi har.

LYKKE TIL!

Ill. foto:  andrewrennie på flickrEn lørdag i måneden blir det jentesnakk her på iTro. Like ofte blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus. Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.no setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!