Sannheten om deg

Sannheten om deg

Vi spør alle hvem vi er. Svaret varierer etter hvem du spør. – Min verdi ligger i at jeg er Guds barn, sier Ingvild.

– Jeg har lett for å henge meg opp i prestasjoner, og så blir det til at jeg sammenligner meg med hva jeg kan i forhold til andre. I tillegg kommer alle forventingene jeg føler mange har til meg. Derfor må jeg stadig minne meg på at min verdi ligger i at jeg er et Guds barn, og at den ikke er avhengig av hva jeg gjør, forteller Ingvild Bergmann, 20 år.

Jeg treffer Lasse Tomassen (22 år) og Ingvild på en kafé i Oslo. De er to helt vanlige ungdommer som har mye på hjertet om å være trygg på seg selv. Begge har opplevd hvor befriende det er å være et Guds barn og ha hans perspektiv på livet.

Selvfølelse handler om  å kjenne på egen verdi. Vår selvfølelse burde være en visshet om være god nok i kraft av å være den en er. At vi ikke trenger å prestere noe for å bli elsket, og ha en grunnleggende tanke om at vi duger uansett. Det er et paradoks at det vi kan si til oss selv, ville vi aldri ha sagt til våre venner eller latt venner si høyt om den de er. Selvtillit er knyttet opp til å være god i noe. Flink til å spille fotball, flink på skolen og så videre. Mens selvfølelse er hvor verdifull du føler deg generelt.

Noen dager føler jeg verken klær, sminke eller hår stemmer

Lasse kan bekrefte  at følelsen av å ikke vite helt hvem du er og alle spørsmålene du stiller deg, vil du få svar på etter hvert som du blir eldre.
– Tenåringsprosessen handler om å finne seg sjøl, og da jeg var 17 år hadde jeg ikke den selvfølelsen jeg har nå. I ungdomsårene opplevde jeg at ting kunne være veldig kjipt, spesielt i en periode på ungdomsskolen, sier Lasse. I dag har han et mer avslappet forhold til hvem han er.
– Noen dager føler jeg verken klær, sminke eller hår stemmer. Rompa virker dobbelt så stor som dagen før og uansett hvor lang tid jeg bruker foran speilet så blir ikke resultatet bra, sier Ingvild. – Jeg tror at dårlig selvfølelse er ikke noe man blir kvitt over natta, men er en modningsprosess som tar tid.

Ingvild tenker at  alle mennesker har behov for å bli verdsatt og leter på ulike områder etter den bekreftelsen.
– I følge media trengs en jobb med status, moteriktig klær og perfekt sminke for å gi det utseende som er nødvendig, for å komme dit. Da lar vi det vi gjør, bestemme hvor stor verdi vi har. Men Gud måler ikke slik. Han har jo satt verdien på oss for lenge siden, før vi hadde gjort noe som helst, da Han skapte oss.

Lasse er enig  med Ingvild og syns det gir en frihet i møte med dagens forventinger.
– Gud er den som kjenner oss fullt ut. Det er Han som har sannheten. Derfor er det trygt å stole på det Bibelen sier.

Vi må få vår verdi bekreftet med teskje

– Hvordan påvirker lav selvfølelse dere?
– Jeg tror dårlig selvfølelse kan hindre vår vekst sammen med Jesus, sier Ingvild. – Gud har jo skapt meg og har en plan for livet mitt. Han skal utruste meg til det jeg trenger. Jeg må bare våge å stole på både Gud og meg selv.
– Alt Gud sier om oss kan jo være så sant som det bare vil, men om vi aldri tørr å stole på det, så hjelper det ingenting, sier Lasse. – Vi er enkle mennesker så vi må få vår verdi bekreftet med teskje. Vi blir hindra på så mange plan og ender opp med å ikke tørre å være den Gud har skapt oss til å være.
– Jeg kan ha en god dag, også kommer en kjip tanke og det starter en prosess inni meg. Uten at noe var galt i utgangspunket ender jeg opp med å bryte meg selv ned ved å tenke på alt som er feil. Jeg må derfor være bevisst hele tida på hvordan jeg selv tenker om meg selv. Om man lar negative tanker få fritt spillerom så vil det bli en stor del av deg. Det kan hindre deg i egen vekst, i det å være god mot andre, ta bort frimodight og vårt eget forhold til Gud, konkluderer han.

Lasse erfarte at  ved å bruke tid med Bibelen, så gjorde det han sterkere. Ingvild merket at ved å legge alt det som er vanskelig i Jesu hender, så løftet det selvfølelsen.
– Vi har en Far som elsker oss akkurat som vi er fordi Han skapte oss til å være det vi er. Vi må bare våge å stole på Hans tanker om oss, sier Ingvild.

Foto: Silje Måseide

I juli er tema Sannhet på iTro. Vi lader nemlig opp til UL, og temasakene er hentet fra årets iTro-magasin.