17 ting det kan være greit å vite hvis hjertet ditt har blitt knust

Når hjertet blir knust

Har du hatt kjærlighetssorg noen gang? Da er du ikke alene.

Livet

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Denne saken ble originalt publisert i november 2012, og ble skrevet av Gunnar Elstad, som døde i 2016.

Har du hatt kjærlighetssorg noen gang? Da er du ikke alene. Her har du 17 saker og ting som kan være greit å vite hvis hjertet ditt blir knust.

1. Det er nesten uunngåelig

For det første, kjærlighetssorg er nesten uunngåelig. Det ser ut som om det å finne noen ikke er så lett. En vet lite om et menneske før en har vært sammen. En vil alltid bli overrasket. Og det er ganske stor sannsynlighet for at en ikke passer sammen.

2. Urealistiske rammer

Vi har en del bilder inni oss av drømmejenta eller -gutten. Når vi blir forelsket er det fordi vedkommende passer til disse bildene inni oss. Kjærlighetssorg er sunt, fordi det tvinger oss ut av de urealistiske rammene.

3. Kjærlighetssorgen gjør vondt

Det er viktig at sorgen får lov til å gjøre vondt. Sorgen har nemlig en egen evne til å lege seg selv. Det er aldri god hjelp å hjelpe for fort.

4. Kjærlighetssorg går på selvfølelsen løs.

Hva er galt med meg? Ikke nødvendigvis noen verdens ting. Dere passer bare ikke sammen.

5. En bør ikke forandre seg for mye

Er ikke «vi passer bare ikke sammen» en hvit løgn? Jo, selvsagt kunne forholdet muligens vart dersom du var en annen. Men jeg synes ikke en skal forandre seg av den grunn. Da vet man i alle fall ikke hva man får.

Dessuten er det umulig å slappe av på det viset. Hvis noen begynner å si noe sånt som at «Hvordan vil du jeg skal være?» bør det lyse en rød lampe for det forholdet.

6. Verst for den som blir forlatt

Sorgen er alltid mye sterkere for den som blir forlatt. Enkelte spekulerer i det der. Stikker av fordi man blir redd for å bli forlatt selv. Det synes jeg er feigt.

7. Man kan ikke bli av hensynsfullhet

Enkelte tør derimot aldri å slå opp. Redd for at kjæresten skal bli knust. Men det går ikke an å bli i et forhold av hensynsfullhet. Heller ikke for en kristen.

8. Trusler om å ikke orke å leve mer

Noe av det vanskeligste er likevel når noen sier «dersom du går fra meg, orker jeg ikke leve lenger». Hvis en sånn trussel kommer fram, har vedkommende et langt større behov for hjelp enn en kjæreste kan dekke i alle fall. Ikke fortsett en forlovelse på grunn av trusler.

9. Det er lov å slå opp

Det er veldig ok å slå opp. Vi ser mange tegn på at de som opplever problemer i forholdet før de gifter seg, opplever enda flere etterpå. Ingenting løser seg ved å gifte seg. Det funker bare ikke.

10. Ikke lek med andres følelser

Men er ikke det å heie fram slike som tror at det å bli sammen med folk er en ok «pubertetssport»? Hvis du binder noen til deg, gir forhåpninger for lettvint, legger opp til at noen skal bli forelsket i deg, og lever slik at mange blir skuffet, da må du skjerpe deg.

Leke med andres følelser for å bygge opp din egen selvfølelse, styrke deg selv ved å såre andre, det er råttent altså.

11. Sorg og kjærlighet hører sammen

Alle bånd som knyttes må en gang slites, slik er det. Før eller senere. Det gjør vondt, men det hjelper oss samtidig til å knytte nye bånd.

Den som tar sorgen lettvint, knytter usikre bånd neste gang. Slo opp i går, forelsket igjen i dag, da bør man være skeptisk. Hvis det er så lett å skille lag er det sannsynligvis ikke så vanskelig å forlate deg heller. Saken er vel den at vedkommende bare ikke greier å være alene.

12. Ikke lev i fortiden

Enkelte vil dyrke sorgen fordi de er usikre på seg selv. Ikke lev i fortiden, er rådet fra Gunnar.

13. Normalt å aldri ha vært sammen med noen

Hva med de som har kjærlighetssorg selv om de aldri har vært sammen med noen? Det er ikke unormalt å ikke ha hatt noe forhold som tenåringer.

Det er media som har rota det til. Det som teller på TV er hvem du er sammen med. Særlig i en del jentemiljø, men også blant gutter, er det hard konkurranse om å være sammen med de rette.

14. Gud utpeker sjelden ektefeller for oss

Bibelen har ikke noe konkret løfte om å utpeke ektefellen for oss. Gud har overlatt det til oss å prøve og feile før vi går inn i ekteskapet.

Bare en gang, muligens to, ser vi at det skjer helt av seg selv i Bibelen. Isak fikk Rebekka, og Gud leder Rut. I Tessalonikerbrevet står det at vi skal vinne vår ektefelle. Det er du som skal gjøre det.

15. Det kan bli brudd

Men mange ber jo til Gud om å finne den rette? Ja, det er vanskelig. For man blir desto mer skuffet når man har bedt sammen. Når det blir brudd går det på troen løs. Men kristne må også regne med smertelige brudd.

16. Er det nok at man «vil»?

Men hvis man vil, så går det jo, gjør det ikke? Det er veldig viktig å si til mennesker som er gift at det handler om en god porsjon vilje.

Men jeg er livredd for å si til kjærestepar at «nå er det bare viktig at dere vil!» Hvis man allerede før man er gift må bruke masse viljestyrke for at det skal gå, da syns jeg kanskje ikke at dette er noe å satse på uansett.

17. Kom til Jesus for hvile

Kom til meg dere som har tungt å bære og jeg vil gi dere hvile. (Matt 11,28)

Prixel Creative / lightstock

Livet

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Denne saken ble originalt publisert i november 2012, og ble skrevet av Gunnar Elstad, som døde i 2016.