Nakenhet på nett

Nakenhet på nett

Har du noen gang sittet på et bilde av noen, som du bare må sende videre?

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakk med Hans Arne Sanna her på iTro.

Like ofte blir detjentesnakk, med Elisabeth Ludvigsen.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne eller Elisabeth om kan du sende en epost tiliTro@nlm.no, såsetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Kanskje det tikket  inn en facebookmelding med et bilde fra en kompis i klassen. Han hadde tatt noen nakenbilder, som var sendt videre. Nå satt du på bildet og var klar for å sende det videre til alle dine venner.

Kanskje du ikke kjenner deg igjen, men vit at det kan skje. Plutselig sitter du der med det ene bildet som kan få resten av klassen til å le.

Jeg kjøpte Aftenposten i går. Avisa kjørte på med en forside som sa: «5 prosent av tenåringene er nakne på nettet». Noen ganger må jeg lese slike saker, finne ut av hva dette betyr. Det inspirerte til denne guttesnakken.

Som å stå naken midt i skolegården med hele skolen rundt

La meg gi  deg en informativ, men viktig innledning. Medietilsynet melder at 5 % av dem mellom 13 og 16 år det siste året har sendt nakenbilder av seg selv via nettet, og antall gutter øker. Det er 5 % for mange. Det er 9500 for mange. Hvorfor? Nakenhet på nett kan føre til at man kan oppleve negative kommentarer, seksuell trakassering, bildene havner i feil hender og kan bli brukt mot deg.

Det kan bli som å stå naken midt i skolegården med hele skolen rundt. Du er ikke gira på det. Derfor skal vi heller ikke sende videre bilder av andre. Det er grov mobbing. Det er ulovlig. Det er å ikke ha respekt for andre.

Å sende nakenbilder av seg selv kan være et behov for oppmerksomhet, positiv bekreftelse, en måte å teste grenser på eller at det kanskje er forventet. Ikke nødvendigvis noe galt med bekreftelser eller oppmerksomhet, men hvordan får vi det på en god måte?

Vår bønn skal være å se oss selv og andre med hans øyne

Jeg tror på  en Gud som gir meg en bekreftelse på en helt annen måte. I hans øyne er du hans skapning, skapt i hans bilde. Du er unik og elsket av Gud, uten at du må kle av deg på nettet. I Bibelen bekrefter han at du er unik. Derfor skal vi også bekrefte hverandre som dem vi er. Det skal ikke være nødvendig at man må sende ut bilde av seg selv for å få oppmerksomhet, vi skal gi oppmerksomhet til hverandre for helt andre ting, for egenskaper og de verdier vi står for.

Vår bønn skal være å se oss selv og andre med hans øyne. Nakenhet og seksualitet skal være noe godt og trygt, innenfor gode rammer, ikke for tilfeldige linker på nettet.

En liten hyllest  til slutt. 95 % sender faktisk ikke bilder av seg selv. 5 for lite, men fortsatt veldig mange. Jeg har lyst til å oppfordre deg til å spre gode nettholdninger i de miljøene du er. Så er det kanskje 96 % om et år?

Ill.foto:  © olly – Fotolia.com