Lucys hjelper

Lucys hjelper

– Din hjelp kommer fra himmelen, fortalte Gud meg. Derfor vet jeg at Gud gjør sitt arbeid gjennom mennesker som hjelper meg, sier Lucy Amoding (51) fra Pokot, Kenya. Med lite fast inntekt og ansvar for mange barn, lever hun en tøff hverdag.

Lucy vender seg først til Gud når hun trenger hjelp.

Lucy Amoding arbeider sammen med fem andre damer, og det var noe med smilet hennes som berørte meg. Jeg visste at hun var fattig, men når jeg hilste på henne, lyste hun av kjærlighet og takknemlighet. Jeg følte at Gud gav meg hjerte for henne på en spesiell måte. Jeg gjorde likevel ikke noe med det, annet enn å utveksle en hilsen med henne hver dag.

Så en dag ble jeg bedre kjent med Lucys liv, nød og strev. Det var egentlig gjennom nabokona, Emma Kutere. Gud hadde også minnet henne på å være en hjelpende hånd for Lucy, men hun utsatte det, slik jeg gjorde. Emma fortalte meg om Lucys vanskeligheter og at hun og familien hadde gått flere dager uten nok mat. Da visste jeg hvorfor Gud hadde gitt meg hjerte for henne. Jeg skammet meg over å ha utsatt å gi av min overflod. Jeg som har så mye!

Må flytte

Mannen til Lucy døde for snart 20 år siden, det året deres yngste datter ble født. Lucy bor nå sammen med sin over 80 år gamle mor og seks barn, som hun tar seg av på en tomt leid av kommunen.

– Nå har vi akkurat fått beskjed om å flytte. Kommunen vil bruke stedet som gravplass, forteller hun. Inntektene sine får hun gjennom å hjelpe andre med å pløye.

– Jeg får rundt 250 kenyanske shilling for en kvart åker. Moren min arbeider også med det samme, men noen synes hun ikke er kjapp nok, så hun får ikke så mye.
Dessuten arbeider Lucy i TETA og lager garn (www.tetagarn.com).

– Vanligvis får jeg 5 000 shilling i månedslønn, men det rekker ikke til å drive hjemmet. To ganger i året får jeg månedslønn på 11 000 shilling. Vi i TETA har et prosjekt som vi kaller «Mary go around». Det virker på den måten at hver og en betaler 1 000 shilling av sin lønn til en pott som deles ut hver måned. Dette kommer til å hjelpe mye tror jeg, spesielt til skolekostnader.

27 barn

– Hvor mange barn har du oppdratt til sammen?
– Veldig mange, rundt 27 tror jeg. Jeg har fått alle barna til søsknene mine, sier Lucy. Alle hennes 15 søsken er nemlig døde, enten i sykdom eller kriger mellom stammene i området. Hun har to egne barn som fortsatt lever, yngstemann går på skole i Sekerr.

Les mer i Utsyn nr. 11 datert17. juni

Foto: Jón Fjölnir Albertsson

 

Misjon

Denne saken er hentet fraUtsyn.no, Utsyn kan du ogsåabonnere på.