Leve et liv i takknemlighet

Leve et liv i takknemlighet

Det ligger så mye mer enn "Thanksgiving" i takknemligheten

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken er hentet og oversatt, med tillatelse, fra Relevant Magazine.

Når du hører ordet «Thanksgiving» ser du kanskje umiddelbart for deg bilder av kalkunmiddager og fjerne slektninger. «Thanksgiving» legger amerikanerne til én dag i året, men dersom vi bruker konseptet takknemlighet i hverdagen, vil det kunne forandre livene våre. 

Å forplikte seg til et liv i takknemlighet og glede er en prosess som helt klart kan endre hvordan vi tenker og føler. Den kan endre perspektivene våre. Henri Nouwen sa: «Glede er ikke noe som bare skjer med oss. Vi må velge gleden, og fortsette å velge den hver dag.»

Her er noen måter du kan velge glede og takknemlighet som en aktiv del av livet ditt: 

Praktisere felles takknemlighet

I barndommen gikk jeg i en kirke som satt av en egen, dedikert del av gudstjenesten til å takke Gud og å legge frem bønneemner. Det var noe svært berikende ved denne formen for felleskap. Det gjorde oss ansvarlige, i å sette pris på Guds godhet og oppleve hans nåde sammen som «Jesu kropp,» ikke kun som enkeltindivider. 

Det er viktig å finne meningsfulle måter å dele velsignelser og byrder  med hverandre i felleskapene våre. Kanskje du og en venn vil lage lister med velsignelser og dele dem med hverandre. Kanskje kan dere arrangere ukentlige middager der dere deler bønneemner og takkeemner med hverandre. Eller en felles scrap-book med minnene dere setter aller mest pris på. Uansett hva dere gjør – forplikt dere til å oppleve takknemlighet i felleskap. 

Feire de du er glad i  

Det er alt for lett å ta våre kjære, venner og familie, for gitt. La oss forplikte oss til å vise dem hva de betyr for oss. 

Send en beskjed til foreldrene dine som uttrykker det du verdsetter aller mest ved dem. Overrask de du bor med med faviorittkaffen. Inviter en venn med på deres favorittrestaurant. Ikke vent til bursdagen eller Valentines for å gjøre noe spesielt for noen, gjør det bare fordi de betyr noe for deg.

Ofte kan de enkleste ting lyse opp dagen, så la oss finne kreative måter å vise hverandre at vi setter pris på hverandre – hele året. Å ha sine kjære i nærheten er et privilegium mange rundt om i verden ikke har, la oss ikke ta det for gitt. 

Vær din nestes grunn til å takknemlighet

Høytiden har en magisk måte å gjøre at vi føler oss usedvanlig generøse. Det er større sannsynlighet for at vi legger vekslepengene i frelsesarmeens julegryte, eller donerer litt ekstra til veldedighet. Etter at julegledens «feel-good»-periode er over, blir vi derimot enda mer egoistiske med tiden og pengene våre. 

I stedet for å begrense givergleden til høytiden, la oss prøve å utvide den til å gjelde resten av året også. Vi kan starte i det små og betale for en annens middag, og videre fortsette over i noe mer konsistent som å ukentlig være frivillig på barneklubben, eller få et fadderbarn. Uansett hva vi velger å gjøre, la oss huske på at gleden er aller sterkest når den deles. 

Skriv ned det du er takknemlig for

Gjennom mitt siste år på college begynte hun jeg delte rom med å skrive ned daglig velsignelser på post-it lapper som hun la i en krukke. Etter at jeg også lagde meg en slik krukke, begynte jeg å sette pris på ting jeg ellers ville ha oversett: en god samtale med en ny venn, en vakker solnedgang eller favorittisen min. 

Mot slutten av året åpnet jeg krukka, som var fylt til randen med fargerike post-it lapper, og leste opp alle de nedskrevne velsignelsene fra året som hadde gått. Lappene minnet meg på dager da jeg var så full av takknemlighet at det ikke var plass til alt på én lapp, og de dagene der jeg strevde med å finne en eneste ting å takke for. Men valget om å finne noe å være takknemlig for både i det monumentale og i det hverdagslige lærte meg hvor vakkert og viktig det er å øve seg i takknemlighet i alle livets faser. 

Kanskje foretrekker du å skrive det ned i en dagbok, eller lage en kollasje over ting du er takknemlig for. Å være oppmerksom de daglige velsignelsene er en fin måte å velge gleden, selv når omstendighetene ikke ser ut slik vi ønsker.

Rotfest takknemligheten i noe utenfor omstendigheter

Filipperne 4:4 forteller oss: «Gled dere i Herren alltid. Igjen vil jeg si: Gled dere!» Tidligere tenke jeg at dette var en bibelsk overdrivelse. Hvordan kan noen egentlig virkelig glede seg når livet ikke akkurat ser ut til å gå i deres favør. Paulus snakket vel om en gladkristen versjon av kristendommen, som ikke kan brukes i en fallen verden. 

Realiteten er derimot denne. Den kristne tanken om takknemlighet er en måte å leve livet på, snarere enn noe som påvirkes av omstendighetene eller er satt til et spesielt tidspunkt på året. Salmene gir oss et nydelig innblikk i livet til et ærlig individ som strever med verdens ufullkommenhet, men samtidig feirer Guds godhet, midt i det vonde. Å leve et liv i takknemlighet minner hjertene våre på at Gud er god, selv om omstendighetene ikke er det. 

En takknemlig livsstil minner oss på at gleden vår har sitt opphav i Gud, ikke i denne verdens midlertidige fornøyelser eller i følelsene våre som svinger fra minutt til minutt. 

La oss gjøre takknemlighet til en del av livsstilen vår! 

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken er hentet og oversatt, med tillatelse, fra Relevant Magazine.