– Kva betyr det å snu det andre kinnet til?

– Kva betyr det å snu det andre kinnet til?

Hevnen må aldri være svaret. Den blir en ond sirkel.

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under iLivet og Spørsmål og Svar.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det tiliTro@nlm.no.

Spørsmål:

Kva betyr det å snu det andre kinnet til?

Svar:

Har du opplevd å bli såret av noen – og merket et inderlig ønske om å hevne deg? «Nå skal han eller hun skal virkelig få igjen – og smake sin egen medisin!»

Jesus levde i et samfunn der prinsippet «Øye for øye og tann for tann» rådde i rettssystemet. Straffen skulle samsvare med ugjerningen.

..for han elsket fiendene sine.

Noen tenkte at dette også måtte gjelde privatlivet. Men Jesus sa: Stopp! Rettsvesenet må nok ha sine regler. Men den enkelte skal ikke ta seg til rette. Jesus var forresten den som kunne si dette, for han elsket fiendene sine.

Når han talte refsende ord, skjedde det alltid i omsorg. Han kunne klage i stor smerte over dem som vendte seg fra ham i forakt: «Hvor ofte ville jeg ikke samle barna dine som en høne samler kyllingene under vingene sine. Men dere ville ikke» (Matt 23:37).

Et bilde

Å vende det andre kinnet til er et bilde Jesus bruker på denne holdningen til fiendene. Hevnen må aldri være svaret. Den vil bare fungere som neste runde i en ond sirkel. Jesus ønsker at vi fra vår side skal bryte denne sirkelen. Vi skal møte dem som er stygge med oss, uten hat og hevn.

Hevnen må aldri være svaret.

Men liksom Jesus var tydelig, har vi også rett til å være tydelige. Er det ondsinnet mobbing eller et overgrep, må vi prøve å ta saken opp for å få uretten stanset. Mange makter ikke dette på egen hånd. De bør kanskje ikke gjøre det heller, i alle fall ikke alene.

En sjelesørger eller en god venn kan være god betro seg til. Da kan vi få hjelp til å bearbeide onde følelser. Noen vil også kunne støtte oss med tanke på realt oppgjør og bidra til at for eksempel mobbere blir konfrontert med det de har gjort.

Tilgivelse

Paulus ble ofte trakassert og løyet på. Noen sa: Han er ikke til å stole på. I møte med dette pønsket han ikke ut en hevnaksjon, men ga en åpen og ærlig versjon av saken slik han så den – meget tydelig (2 Kor 1:13-20).

Hvis vedkommende virkelig erkjenner sitt ‘slag mot kinnet’ ditt, gjelder Fadervårs uttrykk: … slik også vi tilgir våre skyldnere. Dette er å vende det andre kinnet til.

Vi greier ikke så lett å glemme onde ting i fortiden – slik Jesus glemmer syndene våre når han tilgir. Men likevel er dette et godt skritt på veien videre.

Jesus vil hjelpe oss

Den som har vært utsatt for store krenkelser, må ikke presses til å rekke hånden ut til overgriperen. Det å kjempe med psykiske reaksjoner er i slike saker dypt menneskelig. Et press til å late som om alt er i orden, var neppe Jesu mening. Ofte kan det ta lang tid før en er moden for å tilgi. Og forutsetningen er at overgriperen virkelig har innsett sine ødeleggende handlinger.

Et press til å late som om alt er i orden, var neppe Jesu mening.

Vi har løfter i Bibelen om hjelp til ikke å hevne oss. Jesus selv vil være nær oss ved sin hellige Ånd og hjelpe oss med måten «å snu det andre kinnet til» på.

John Olav Selstø

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under iLivet og Spørsmål og Svar.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det tiliTro@nlm.no.