Kristent miljøsvin

Kristent miljøsvin

"Drit i å redde verden - Jesus kommer jo snart tilbake uansett!" hører vi iblant. I Europa dør vi av overvekt, i Afrika dør de av sult. Bryr det meg, egentlig?

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Marit Elisabeth Berling advarer på forhånd om at dette temaet kan bli ubehagelig: Hva gjør vi med den skeive fordelingen av verdens ressurser?

I løpet av  seminaret hun holdt på UL fikk tilhørerne vite flere ubehagelige sannheter om verden vi lever i. 20 % av verdens befolkning bruker 80 % av verdens ressurser, 30 000 barn dør av sult hver dag og 100 millioner mennesker lever og arbeider på gaten.

Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, det er likegyldighet

Tar vi på  oss dette ansvaret for å få en mer rettferdig verden, eller lar vi det være opp til noen andre mens vi gjør det vi vil, og overtaler oss selv med å si at det ikke er vårt ansvar?

– Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, det er likegyldighet, sier Mari og lurer på om vi her i Norge ofte blir likegyldige til det som skjer i verden.

Hun viser frem  en behovspyramide som viser menneskers mest grunnleggende behov i bunn og videre oppover viser den mindre essensielle behov. Nederst finner vi mat, vann, søvn og trygghet. Lenger opp i nivåene finner vi sosialt lov, status og selvrealisering.

De aller fleste i verden i dag lever på de to nederste nivåene, mens vi her i Norge koser oss på toppen og har problemer med å bestemme oss for vårt neste feriemål. Dubai eller India?

Jeg må starte med meg

– Jeg er jo  bare en person, sier kanskje du. Du kan ikke redde alle, men du kan redde noen, er Marits svar til deg. – Det er mye du kan gjøre, kjøpe mindre og gi til prosjekter, spørsmålet er: Vil du?

Vi kan faktisk bare endre oss selv, sier Marit som nettopp har vist frem «Man in the mirror» av Michael Jackson. – Jeg må starte med meg, men gjennom dette seminaret håper jeg at du skal få inspirasjon til å tenke at dine valg faktisk betyr en forskjell.

Marit Elisabeth Berling utfordret tilhørerne til ikke å være likegyldige og utfordret dem til å gjøre noe med det. For eksempel ved å gi mer penger til bistandsarbeid og å kjøpe mindre unødvendige saker og ting til oss selv.

Foto: Malene Holmaas Bjørgaas