Kilden til gavmildhet og gjestfrihet er Guds kjærlighet til mennesker, ikke vår egen stolthet. 

Kilden til gavmildhet og gjestfrihet er Guds kjærlighet til mennesker, ikke vår egen stolthet. 

Øvelse forandrer hjertet. Små, konkrete valg i hverdagen vil påvirke deg.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Desember er måneden for giverglede. Vi nærmer oss juledagene, med åpne dører og besøk av kjente og kjære. Vi er litt flinkere til å gi til veldedighet også, i desember.

Noen har en bit av denne givergleden med seg hele året. Venninna som alltid spanderer kaffe, kompisen som alltid har med en sjokolade. De som får med seg at du har hatt det litt kjipt i det siste, inviterer deg på middag, enda en gang. 

Kanskje blir du litt stressa av det, men egentlig har du litt lyst til å være som dem. 

Løfter

Bibelen holder ikke tilbake når det er snakk om hvordan vi skal bruke pengene våre, eller hvordan vi skal møte hverandre. Den er tydelig. Samtidig er det knyttet store løfter til det å dele tid og penger med felleskapet vårt og andre rundt oss. 

Hold søskenkjærligheten levende! Glem ikke å være gjestfrie, for på den måten har noen hatt engler som gjester, uten å vite det. Hebreerne 13:2

Videre i samme kapittel leser vi: «La ikke kjærlighet til penger styre livet, men nøy dere med det dere har.» 

Gud har lovet at han ikke skal svikte oss, og at vi kan sette vår trygghet til ham. Den tryggheten er verdt uendelig mye mer enn penger i banken. Selv om det kan være litt vanskelig å forstå det.

Jesus selv sier til oss:

Selg det dere eier, og gi gaver til de fattige. Skaff dere pengepunger som ikke slites ut, en uforgjengelig skatt i himmelen, der tyver ikke kommer til og møll ikke ødelegger. Luk 12,33. 

Hva mener han med dette? Skal vi gi bort alt vi eier? Sånn helt uten videre? 

Enda en gang er utfordringen linket til at Gud er trofast og har tenkt til å ta vare på oss. (Lukas 12, 22 og utover)

Ja, noen blir kalt til å selge det de eier og gjøre radikale livsvalg for Jesus, men vi er alle kalt til å leve annerledes. Vi skal forvalte de ressursene Gud har gitt oss på en god måte, og det inkluderer tiden vår, og pengene våre. 

Hvordan starter man? 

Øvelse forandrer hjertet. Selv om det ikke kjennes naturlig ut i starten, lover jeg at det ganske raskt vil endre hvordan du tenker og handler i møte med andre.  Her er noen tips:

1  Start med de små tingene

Å være gavmild trenger ikke bety at du skal gi alt du eier til de fattige den første dagen. Det er viktig å tenke gjennom hvordan man prioriterer tid og penger. Å ha Gud med i disse vurderingen tror jeg er helt essensielt dersom man skal modnes i troen.

Men – Gud kan også bruke det vi ser på som små ting, og gjøre store under. Jeg tror giverglede er en innstilling, en måte å leve livet på, som starter med de små tingene. Har du tyggis – spør om noen rundt deg vil ha. Kjøp en ekstra kaffe til noen andre. Vær raus med komplement og oppmuntringer. 

2  Vær ekstremt konkret

Gi mer, dele, bruke mer kvalitetstid med venner. Det blir lett svevende prat, og diffuse mål. Kanskje føles det også litt rart å sette seg mål, burde det ikke komme litt mer naturlig? 

Det kommer naturlig, vi trenger bare et lite ekstra kick til å huske det, det gjør i hvert fall jeg. I en travel hverdag med bekymringer og mange ting man gjerne vil oppnå, tror jeg vi kan trenge helt konkrete mål for å endre fokuset vårt. 

Så lag en kort liste, helt konkret. Hva ønsker du å gjøre for vennene dine, eller for en fremmed denne uken? 

3  Ingen sammenligning!

Noen har en egen evne til å alltid tenke på andre først. Et slags omsorgsgen.

Sammenligning gjør sjelden godt. Ikke om du føler du gjør lite, og i hvert fall ikke dersom du føler du får det ganske greit til. Gud ser til hjertet, og Han måler ikke resultat på samme måte som oss. 

Gud jobber i meg, også i de øyeblikkene der jeg føler jeg ikke helt får det til. Det er jeg takknemlig for.

4  La Gud styre deg

Gavmildhet og Gjestfrihet er egenskaper som vokser frem over tid. En slags åndelig frukt, om man skal bruke bibelske begreper. Noen steg tas raskt, andre over lenger tid. 

Skriv ned ønsker og drømmer, ikke kun for ditt eget liv – men også for hvordan du kan få bety noe for mennesker rundt deg. Følg med på prosessen, og la Gud styre deg. 

For det aller viktigste er; disse egenskapene er ikke noe du tar deg sammen og fikser, det er noe som Gud lar vokse frem i deg når du bruker tid sammen med Ham. Guds hjerte blir ditt og mitt hjerte. Hans drømmer blir våre drømmer. For kilden til gavmildhet og gjestfrihet er Guds kjærlighet til  mennesker, ikke vår egen stolthet. 

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.