Hvite løgner

Hvite løgner

Jeg mistenker at ideen om hvite løgner bygger på en løgn. 

Tema

Tema for iTro i april er "Løgn".

Robert Lilleaasen er ansatt som doktorgradsstipendiat påFjellhaug Internasjonale Høgskolei Oslo, som blant annet driver bloggen "På sporet av sannhet".

Et kjapt søk på hvite løgner lærer meg i alle fall to ting. For det første kan magasinet Foreldre & Barn fortelle at foreldre serverer barna sine 3000 hvite løgner i løpet av barndommen. Halvparten forklarte at de løy fordi de ikke visste svaret på barnets spørsmål, mens 8 av 10 løy for å beskytte barna mot sannheten. For det andre blir jeg på nettsiden dannelse.no fortalt at hvite løgner er et nødvendig redskap for å kunne være høflig å beholde den gode stemningen.

Løgn i alle farger og fasonger har potensiale i seg til å binde oss og forfølge oss

Selv om de  fleste av oss nok mener løgn er en uting så kan det virke som om vi i gitte tilfeller er villig til å lyve. Enten fordi det finnes såkalte formildende omstendigheter, eller fordi det finnes et mål som er viktigere enn midlene vi tar i bruk for å nå dette målet. Nå finnes det helt sikkert forvanskende omstendigheter hvor både liv og helse kan avhengige av viljen til å omgå sannheten, men jeg vil likevel driste meg til å påstå at selve ideen om en hvit løgn i bunn og grunn er en løgn.

Utgangspunktet for en  som ønsker et disippelperspektiv på spørsmålet om hvite løgner vil være budet om nettopp ikke å lyve, men også Jesu selvpresentasjon som Sannheten og Djevelen som løgnens far hjelper oss på vei. Nå vet jeg ikke om djevelen har påtatt seg farskapet til halvsannheter og hvite løgner, det er uansett ikke poenget. Saken er at løgn i alle farger og fasonger har potensiale i seg til å binde oss og forfølge oss (bare spør ministerne som i takt med snøsmeltingen har måttet forklare det de ikke visste/trodde ville komme frem), mens sannheten gjør oss fri.

Disippelidealet er å være hel i sin ferd

Dette betyr ikke  at du trenger å være uttømmende i din omtale av svigermors halvkokte poteter. Å snakke sant er ikke nødvendigvis det samme som å si alt man tenker på. I blant kan vi benytte anledningen til å skryte av selskapet i stedet for maten – hvis du skjønner. Men det kan også komme til å bety at du frasier deg retten til å bruke snarveier og lettvinte løsninger. Det kan bety at du frasier deg muligheten til å unngå motgang og prøvelser.

Disippelidealet i både Det gamle og Det nye testamentet er å være hel i sin ferd (en språklig slektning av hellig). Disippelidealet er sannhetssøken, eller rettere sagt sannhetsetterfølgelse. Derfor, med idealet om å følge sannheten og være hel, virker halvsannheter og hvite løgner som en dårlig idé.

Foto: Corrie… på flickr