Hvem er «jeg» egentlig?

Hvem er «jeg» egentlig?

Vi kan oppføre oss forskjellig med forskjellige folk. Så når er jeg egentlig ”meg”? Og hadde Jesus det sånn?

Tema

Tema for iTro i januar er "Meg!".

Vi kan føle at vi oppfører oss forskjellig med ulike folk, nesten så at vi ikke er den "samme" hele tiden. Og dette føles ikke alltid like bra. Jørgen Sjaastad (30) har forsket litt på slike spørsmål, og gjør et forsøk på å oppklare litt.

– Jeg liker bildet  av at vi har mange små "puslespillbrikker" inni oss, som vi kombinerer til ulike roller. I møte med læreren min kombineres kanskje smarte-meg og høflig-meg, mens sammen med gode venner kommer for eksempel late-meg, tulle-meg og, forhåpentligvis, omsorgs-meg. Det som kan skje i nye situasjoner, er at uvante deler av meg trigges, og plutselig har jeg en rolle jeg ikke føler er helt "meg selv". Men det er jeg jo. Bare at jeg har kombinert puslespillbrikkene på en ny måte.

Ulike deler av Jesus ble trigget i møte med ulike folk

– Er alle disse " kombinasjonene" like gode?

– Nei, definitivt ikke. Og for meg som kristen blir det viktig å kjenne igjen de situasjonene jeg vet trigger de dårlige sidene i meg, for å kunne unngå dem. Da blir det en måte å håndtere fristelse på, ved å unngå situasjonene der jeg vet jeg blir en dum versjon av meg selv.

– Tror du Jesus  hadde slike "dårlige versjoner" av seg selv?

– Ikke dårlige, men vi ser at ulike deler av det mennesket han var trigges i møte med ulike folk. Han tok rollen som streng lærer i møte med de skriftlærde, mens han kunne ta en helt annen rolle i møte med for eksempel disiplene eller de som var utstøtt. Så også Jesus kan ha virket forskjellig i fra en situasjon til en annen. Bare at i hans tilfelle, så var alle puslespillbrikkene perfekte, uansett kombinasjon.

Ha som mål å bli "Jesus-versjonen" av deg selv

– Av og til  snakker vi kristne om at vi skal "bli lik Jesus". Hva tenker du om det?

– Det er sant at vi skal bli lik Jesus. Men det betyr ikke at vi alle skal bli like. Prøv å tenke at du skal være slik Jesus hadde vært om han kom som deg. Med din kropp, med din familie og med dine ferdigheter og begrensninger. Jesus kom som en gutt, var flykting som barn, og vokste opp som snekkersønn. Du er deg. Prøv å bli Jesus-versjonen av deg selv, ikke Jesus-versjonen av andre folk, for eksempel de som ser ut til å klare alt.

En ting Jørgen  har forsket mye på er hvordan mennesker påvirker hverandre, og han mener det er tydelig at holdningene våre påvirkes av dem vi er sammen med.

– De man bruker tid sammen med påvirker hva man synes er gøy og hva man synes er viktig. Ja – det preger ”hvem jeg er”. Derfor: Bruk tid med Jesus. Ikke bare med kristne aktiviteter. Men minn deg på det, gjerne en gang i timen, uansett hvor du er: ”Nå er jeg sammen med Jesus.” La det påvirke deg. Ha som mål å bli "Jesus-versjonen" av deg selv.

Foto: Fredrik Jensen

_________________________________________________________________