Har Gud en mening om forbruket mitt?

Har Gud en mening om forbruket mitt?

Hvordan bør vi som kristne forholde oss til tilbudsfester som Black Friday?

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Ingvild Aamodt er 26 år og bor i Kvelde/Larvik med mannen Anders og dattera Sara. Hun er en selverklært miljøentusiast, med tydelig nerdefaktor.

Du vet det rushet du kjenner når du har gjort et godt kupp? Nesten litt som en berg-og-dalbane-tur, for de av oss som liker sånt.

Jeg kjenner det i alle fall.

Og jeg er også en av de som liker å vise frem kuppene når jeg kommer hjem til en hver høflig sjel som vil følge med. Jeg er ganske jålete og liker å flotte meg og stua mi med fine ting.

Men saken er også den at jeg, nå kaster jeg meg i det; er en kristen miljøentusiast. Og smaker fortsatt litt på hva det innebærer.

Kan disse kvalitetene forenes?  Black Friday er rett rundt hjørnet, denne amerikanske shopping-dagen som den norske handelsstanden har kastet seg med på, med ja, hud og hår, eller kanskje revna jakker og et par brukne neser er mer treffende i dette tilfellet. For jeg er visst ikke den eneste som kan bli revet med av gode kupp!

Hvordan bør vi som kristne forholde oss til tilbudsfester som Black Friday? Og er Gud også en slags miljøentusiast?

Vi har flere kall

Som kristen tenker jeg at vi har flere kall. Et av dem finner vi helt i begynnelsen av Bibelen, i skapelsesberetningen. Der møter vi en Gud som skaper og livgiver til alt. Han setter også menneskene som forvaltere av alt det skapte (1.Mos.1.28).

Jeg mener det faktisk fører med seg et ansvar, ikke bare for oss som syr handlenett av gamle gardiner.

Jeg tenker at ting, klær og teknikk ikke i seg selv er et onde, men vi er nødt til å ta inn over oss at jorda vår ikke tåler forbruket vårt slik det er i dag.  Skulle resten av verden hatt samme forbruk som oss, hadde vi trengt 3,5 kloder.

Visste du for eksempel at nordmenn kjøper en halv million nye TVer og over to millioner nye telefoner hvert år?

På klesfronten ligger det på 70-80 000 tonn hvert år – hvorav 1/5 havner i en Fretex-container, mye med lappen fortsatt på.  Bare produksjonen av tekstilene slipper ut CO2 tilsvarende 250 000 kjøreturer rundt jorda.

Så selv om det er kjempefint å donere klær og ting til gjenbruk, så hjelper det ikke kloden hvis det bare gjør at vi går og kjøper oss nye ting etterpå.

Forbruk gjør noe med troa

Et annet perspektiv jeg har tenkt på, er hva et stort forbruk kan gjøre med troa mi. Klær må vi ha, og på mange måter har vi blitt ganske avhengige av teknologi som er relativt up-to-date også.

Allikevel gir tallene over en ganske god indikasjon på at flertallet av oss er over stadiet av hva vi trenger. Ja, Bibelen sier faktisk at lysten på ting kan hindre åndelig vekst (Mark.4.19 og Luk.12.15).

Det kjenner jeg at jeg må ta innover meg, og gjerne gjøre til en bønn om at Gud må hjelpe meg til å ta hverdagsvalg som ikke hindrer Gudsrelasjonen min.

Bibelen oppfordrer oss også til å være gavmilde (1.Tim.6.17-19), men kanskje kan vi utfordre oss selv litt på hvilke gaver vi kjøper også?

Seks tips til shoppingdager

Her er  i alle fall mine tips ’freddan’ og andre shoppingdager

  1. Skriv handleliste – and ”stick to it”!
  2. På gavefronten : gi opplevelser, tjenester, hjemmelaga, vintage eller ting i miljøvennlige materialer.
  3. Kjøp heller færre, men bedre ting som varer lengre.
  4. Prøv ut shoppestopp eller bare å handle brukt for en periode.
  5. Arranger bytte- eller fiksekvelder istedenfor å handle.
  6. Sjekk ut serien ”Live redder verden. Litt.” og nettsiden til ”Framtiden i Våre Hender” for å lære mer.
Privat

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Ingvild Aamodt er 26 år og bor i Kvelde/Larvik med mannen Anders og dattera Sara. Hun er en selverklært miljøentusiast, med tydelig nerdefaktor.