Går det bra?

Går det bra?

Av og til er svaret på Norges mest stilte spørsmål "Nei, jeg har det ikke bare bra".

Tema

Tema på iTro i mars er "Tabuer". Mange opplever det som et tabu å ikke ha det bra.

Les også:

En disippel… er glad?

Tips & triks: Litt nedfor?

La meg si det med en gang: Det er ikke alltid jeg har det bra. Og ja, jeg har av og til løyet på spørsmålet om akkurat det.

De fleste av  oss opplever fra tid til annen at livet gjør vondt. Vi har det ikke så bra som vi skulle ønske av en eller annen grunn, og forventningen om at alle alltid skal ha det bra blir en slitsom ekstrabyrde. Det finnes dager da det jeg aller helst vil slippe er spørsmålet "Går det bra?".

Det er en grunn til at ordet oversharing finnes

Slapp av. Jeg  skal ikke bruke kreftene mine på å be deg endre hilsekulturen vår. Det er jo egentlig en flott ting at vi kan innlede en samtale med et sånt omsorgsfullt spørsmål.

Men jeg vil likevel oppfordre deg til å tenke over at det normale er at det ikke alltid går kjempebra for alle. Og kanskje kan du stille deg spørsmålet: Ville jeg taklet det hvis svaret jeg får er "Nei, det går ikke så bra for tida"?

Jeg tror heller ikke løsningen er å legge ut om alt av problemer til enhver bekjent som vil slå av en liten prat i forbifarta. Det er ikke alle man skal fortelle alt til, og det er en grunn til at ordet oversharingfinnes.

Delt glede er dobbel glede. Delt sorg er halv sorg.

Men særlig blant  nære venner eller familie tror jeg de fleste opplever at ærlighet, også om at livet ikke er på topp, er noe man både tåler og kan blir styrket av. Vi trenger å dele også de svake sidene våre med noen, og det er menneskelig å ha det tøft.

Det er et uttrykk som heter "Delt glede er dobbel glede. Delt sorg er halv sorg." Og selv om det er så klisjé at enkelte sikkert ble litt småkvalme av å lese det, er det noe sant i det. Vi er ikke skapt til å leve livet vårt alene.

Gled dere alltid i Herren!

Noen har også  opplevd bibelvers om å glede seg som en ekstra byrde når det ikke akkurat er "Glede" som oppleves som dagens overskrift. Og et vers som har gitt mange trøst, har også av og til blitt lest feil, og gitt en ekstra byrde i tøffe perioder:

"Gled dere alltid i Herren! Igjen vil jeg si: Gled dere!" (Fil 4,4)

Betyr det at  jeg ikke går rundt og er glad at jeg er en dårlig kristen også? har noen tenkt etter å ha hørt dette bibelverset. Og det har blitt et spørsmål om det i tillegg er noe galt med kristenlivet, på toppen av det hele.

Men det er ikke det dette verset sier. Men uansett hvor vanskelig vi har det, så har vi likevel noe vi kan glede oss over, noe som selv ikke en vanskelig periode med tøffe følelser kan ta fra oss.

– Les mer: En disippel… er glad?

Selv Jesus hadde  det ikke bare bra hele tiden. Han opplevde både sorg, frykt og det å bli sviktet av venner. Så å skulle kreve at vi aldri kjenner på vonde og negative følelser i perioder er ikke et krav vi har hentet fra Bibelen.

Og i dager med glede
 og dager med sorg…

Vi er derimot  så heldige at vi har en Gud som selv har opplevd sorg og vonde følelser, slik som vi opplever det. Så når vi kommer til ham med sorgen vår og problemene våre, kan vi vite at han vet hva det er snakk om, og han kan både hjelpe oss og være med oss gjennom kampene våre.

"For vi har ikke en øversteprest som ikke kan lide med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd." (Hebr 4,15)"

Livet består av  både gode og dårlige tider. Og heldigvis kan vi komme til Gud, og leve livet vårt sammen med han uansett humør og tilstand. Det er verdt å glede seg over!

Jeg vil gjøre mitt liv
 til en lovsang til deg

La hvert tone en hyllest
 til deg være

Og i dager med glede
 og dager med sorg

Vil jeg leve hver dag 
til din ære.

(Christer Hultgren / Per Hagen)

Foto: Chris-Håvard Berge / flickr.com