Selvbildet mitt var dårlig, men jeg var flink til å holde maska utad

Selvbildet mitt var dårlig, men jeg var flink til å holde maska utad

Vi bør vende blikket utover, ikke innover.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no

Hvordan ser du på deg selv? Kan du brukes til noe? Har du egentlig noen talenter eller nådegaver? Strekker du til? Hvem ser jeg?

Guttesnakk har ofte handlet om temaer som dating, ekteskap, sex og makt. Jeg vil snakke om noe litt annet.

La meg ta bladet fra munnen og prøve å snakke om noe som ikke er oppe blant oss gutter hver dag: selvbilde.

Fakta er at jeg har stilt meg selv disse spørsmålene, og noen ganger var de der alle sammen på likt. Helt ærlig, det der er utrolig slitsomt! Selvbildet mitt kunne vært bedre, enkelt og greit. Jeg var derimot flink til å holde maska utad.

”Selvrealisering”?

Vi er nok alle der noen ganger i større eller mindre grad. Det rare med det hele er: i jakten på å løse problemene, ser vi innover i oss selv og finner svarene der. En dialog kunne i mitt hode se sånn ut:

«Lars, har du noe å bidra med?» «Nei.» Veldig nyttig og fruktbart, som du kanskje ser.

Nei, det var jo ikke det! Snakk om å «realisere seg selv»! Men hva finner en egentlig av gode svar om en ser innover i seg selv? Få, kanskje ingen. Det gjelder meg, og det gjelder oss alle.

Mer enn et vaskebrett med navle på

Framfor å se inn i oss selv etter bekreftelse, bør vi vende blikket vårt utover. Ut mot Han som har planen for våre liv og som faktisk vet å verdsette en når en ikke gjør det selv, som går i forbønn for hver enkelt uten at vi nødvendigvis vet hvordan vi skal gjøre det selv (se Rom 8,26-27).

Vi finner kanskje ikke bekreftelsen vi skulle ønske ved å se inn i oss selv, men fakta er at Jesus like fullt gikk i døden for både deg og meg. Det har noe å si!

Noen andre så en gang noe i meg som jeg ikke selv klarte å oppdage der jeg kikket ned på det jeg skulle ønske var et vaskebrett med navle på. Denne «noen andre» var Gud selv.

Våg å se verdien i deg selv og andre

Du kan se verdien i noen andre uten at de alltid er klare over det selv, og motsatt. Vær rause med hverandre. Våg å gi positive tilbakemeldinger og ha omtanke for dine kompiser, selv om du er kar!

Kanskje har sidemannen behov for et godt ord, på samme måte som du og jeg også kan ha det av og til.

La oss løfte hverandre opp, midt i en tilværelse der utrolig mye bare river oss ned.

Nigel Tadyanehondo / Unsplash.com

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no