«Er du enig med alt som står i Bibelen?»

«Er du enig med alt som står i Bibelen?»

– Vi stoler på Bibelens Gud som har vist gjennom Jesus at han elsker oss, ser det store bildet, og leder oss på den beste veien, skriver Andreas Brennsæter.

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Laget står bak konseptet «Grill en kristen» som arrangeres på skoler og universiteter, der man kan stille spørsmål man lurer på om kristen tro.

Dette er et interessant spørsmål som jeg ofte får av elever under «Grill en kristen» ute på skolene.

En kristen tror at Jesus var Guds sønn. Så hvordan forholdt Jesus seg til det jødene hevdet var Guds ord? Var han enig i det?

Jesus bekrefter Moses og profetenes gyldighet og autoritet (Joh 17,17). Det var nettopp disse skriftene Jesus tok utgangspunkt i, blant annet for å vise at han var Frelseren som skulle komme (Luk 24,27 og Luk 24,44).

Hele Bibelen har ifølge Jesus sin opprinnelse i Gud.

Også i forbindelse med skriftene som kom ut etter Jesus sin død og oppstandelse, lovet Jesus at Den hellige ånd skulle veilede skribentene til sannheten (Joh 16,12-13, Joh 14,26).

Hele Bibelen har ifølge Jesus sin opprinnelse i Gud og er Guds egne ord til, oss som Gud gav mennesker å skrive nede (2 Tim 3,16-17, Hebr 1,1-2).

Videre står det i Romerne 10,9:

«For hvis du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud har oppreist ham fra de døde, da skal du bli frelst.»

På gresk betyr ordet «bekjenne» (homologeo) – «å si det samme som» eller «å være enig».

Så da blir spørsmålet vårt: er en kristen enig med Jesus? Da er svaret vårt et absolutt ja – det er ham vi tror både er vår Frelser og Herre.

Men er du dermed enig i at alt som står i Bibelen var godt?

Til dette kan vi si et definitivt nei. I Bibelen finner vi deskriptive uttalelser som beskriver det som skjer, om fakta, observasjoner eller realiteter, uten alltid å si noe om hva som burde vært gjort.

Bibelen beskriver også historier om kriger, drap og onde handlinger som fant sted, men som Gud gir tydelig uttrykk for at var ondt (1 Mos 6,5).

Med andre ord skal heller ikke en kristen være enig i at alt som står i Bibelen var godt. Likevel står det der for å vise oss at menneskets natur er ond og drive oss til omvendelse og tro på Gud.

Men hva gjør du om du ikke er enig med det som står i Bibelen?

Det er ikke uvanlig at Bibelens lære går imot det samfunnet rundt oss sier. Eller at det ikke stemmer overens med hva jeg selv føler eller tenker.

Hva gjør jeg da?

Det er viktig å stille spørsmål for å se om det faktisk er en konflikt eller det er sider ved saken jeg kan ha misforstått.

Men til slutt er det troen som avgjør.

Hva har du mest tillit til?

Bibelen sier at vår egen vurderingsevne er svikefull (Jer 17,9), men at Guds ord er en lykt for vår fot (Salme 119,105).

Når jeg går i ukjent terreng følger jeg ikke hjertet eller magefølelsen, men jeg stoler på kartet selv om veien ser annerledes ut enn jeg hadde forventet.

Bibelen er kartet Gud har gitt oss, og den hjelper oss å finne veien og leder oss frem selv når vi ikke forstår alt.

Guds tanker er høyere enn våre

Som kristne forstår vi på langt nær Guds veier, men vi kan finne hvile i at hans tanker er høyere enn våre tanker (Jes 55,8-9), og at hans planer er fulle av håp og fremtid (Jer 29,11).

Vi stoler på Bibelens Gud som har vist gjennom Jesus at han elsker oss, ser det store bildet, og leder oss på den beste veien.

«La meg ei tro hva verden tror,
Som himlens visdom vraker.
Men lær meg at jeg lar ditt ord
Bestemme troens saker!»
(Hans Adolph Brorson)

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Laget står bak konseptet «Grill en kristen» som arrangeres på skoler og universiteter, der man kan stille spørsmål man lurer på om kristen tro.